Nacionalni interesi

Čović razgovarao sa predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata

Vijesti / Flash | 11. 07. 2014. u 15:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Mostaru u Domu HDZ-a BiH predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović razgovarao sa predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sastanku su nazočili predstavnici koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Petar Zelenika, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar, Jadran Topić, Udruga organizatora otpora HVO u BiH, Jasna Zlomislić, Udruga obitelji poginulih Hrvatskih branitellja HVO HB, Andro Perić HVIDRA Mostar, Zdenko Perić, Udruga roditelja Hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu, Marina Ćorić Udruga udovica Domovinskog rata Grada Mostara, Zdenko Jurić, Udruga specijalne policije Domovinskog rata HR-HB, Mirko Krezić, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ HB HNŽ, Lazar Martinović, Udruga nositelja ratnih odličja HVO HB, Pero Blažević, Udruga Umirovljenih pripadnika HVO-a, Nikica Tomić, Udruga dragovoljaca i veterana HVO HB.

Razgovarali su o problemima branitelja. Udruga je dala punu potporu predsjedniku HDZ-a BiH i HNS-a BiH Draganu Čoviću u njegovom radu i nastojanju pronalaska riješenja za braniteljska pitanja. Predstavnici ovih udruga su izvijestili dr. Čovića o Zaključcima sa sastanka Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata povodom predlaganja stranačkih nositelja lista i priprema za predstojeće Opće izbore 2014 kojima je dr. Čović dao punu suglasnost.

U Zaključcima se traži uspostava prisege za sve predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH koji se budu našli na listama stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH. Prisega mora biti javna i mora obvezivati svakog pojedinca.

Također se traži da nositelji državnih, federalnih i županijskih lista budu političari koji će provoditi politiku zaštite nacionalnih interesa i koji će nositi teret vraćanja ustavnih nadležnosti koje su neustavno prenesene na federalnu razinu, kao što je Ministarstvo kulture i obrazovanja i sve druge ovlasti, kako je definirano Daytonskim mirovnim sporazumom, te iz podijeljene nadležnosti između županija i federacije.

Posebno se traže imena nositelja aktivnosti koji će implementirati Zaključke s 21. izvanredne sjednice Doma naroda, održane 6. lipnja 2014., a koji se odnose na branitelje Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Za sve nositelje lista smatra se obvezujućim javno obraćanje hrvatskom narodu u BiH kako bi sa sigurnošću mogli utvrditi kako je osoba s liste osoba koja poznaje današnju negativnu političku zbilju hrvatskog naroda u BiH i koja može ponuditi konkretan program rješenja za popravljanje položaja hrvatskog naroda u BiH.

Smatra se kako nositelj liste na bilo kojoj razini mora podrazumijevati neupitnu nacionalnu i stručnu izvrsnost i upravo stoga želi se da upravo nositelji lista progovore o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Traži se uspostava nacionalnog tužiteljstva u Hrvatskom narodnom saboru BiH koje će pripremiti i podnijeti kaznene prijave protiv osoba i institucija koje su zlonamjerno, politički i planski svjesno kršile ustav i zakon s ciljem slabljenja hrvatske nacionalne ustavno-pravne pozicije, preusmjeravanja novčanih sredstava, i koje će blagovremeno reagirati na svaku uvredu ili zlouporabu prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata konkretno traži da se podigne kaznena prijava protiv Zukana Heleza i njegovih suradnika, Vjekoslava Čambera i njegovih suradnika s Instituta za medicinsko vještačenje i Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje zbog kršenja ustava te zlouporabe ovlaštenja i položaja.

U zaključcima sa sastanka Koordinacije, također se traži se da se hrvatsko Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH te Institut za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru stave u punu funkciju te da im se osiguraju potrebna sredstva za rad kako bi se mogli u potpunosti znanstveno uključiti u društveno-političke procese u BiH s jasnim ciljem zaštite i promicanja nacionalnih interesa na temelju provjerenih i utvrđenih činjenica i dokumenata, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close