Lokalni izbori 2016.

Čović protiv prijedloga SDA: HDZBiH ne prihvaća podjelu Mostara, grad mora biti jedinstven

Vijesti / Flash | 13. 04. 2016. u 12:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u Mostaru kako će njegova stranka uputiti prijedlog oko izmjena Izbornog zakona u parlamentarnu proceduru te dodao kako misli da na temu Mostara više neće biti razgovora sa SDA na razini predsjednika stranaka.

''Zaključili smo da će HDZ BiH izaći sa svojim prijedlogom oko izmjena Izbornog zakona a onda ćemo, sukladno reagiranju ostalih stranaka, vidjeti kako eventualno doći do izmjena izbornog zakonodavstva koje bi omogućile da se na jedan bolji način organiziraju lokalni izbori u svim sredinama u BiH'', kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Dodao je kako će se zalagati da već na idućoj parlamentarnoj sjednici, koja će biti u ovom mjesecu, na dnevnom redu bude Izborni zakon.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Mostaru, kazao je kako taj grad mora biti jedinstven i da je tu točka.

''Svaki put smo inzistirali da Mostar mora biti jedinstven grad bez bilo kakvih unutarnjih podjela i to je stvar o kojoj se ne može raspravljati. Točno je da će biti 35 vijećnika u Gradskog vijeću i oko toga se ne raspravlja, samo je pitanje kako ćemo doći do 35 vijećnika i tu moramo uvažiti presudu Ustavnog suda BiH. Mi smo to vidjeli na taj način, možda može i na drugi i na treći. Mi smo iznijeli svoj prijedlog. Ja druge nisam dobio, nisam ih vidio, a da sam vidio, komentirao bih ih'', poručio je Čović.

Govoreći o lokalnim izborima, Čović je kazao da će sljedeća sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH biti održana nakon formalnog proglašenja izbora i da će se na toj sjednici usvojiti smjernice na središnjoj razini, dogovoriti izborni stožer i dati vrlo jasni naputci komunikacije i koordinacije s općinskim odborima.

''Naše opredjeljenje je da imamo 21 ili 22 načelnika i toliko većina u općinama'', istaknuo je Čović, uz konstataciju da to, naravno, može biti i više.

Kazao je kako će u narednih pet, šest dana obaviti razgovore sa svim predstavnicima stranaka Hrvatskog narodnog sabora kako bi se dogovorili o konceptu zajedničkog nastupa u općinama.

Kopirati
Drag cursor here to close