Naredna dva tjedna

Čović, Mogherini i Stoltenberg o europskom putu BiH

Vijesti / Flash | 23. 11. 2015. u 13:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je u Bruxellesu s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, te potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, priopćila je Sluba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Čović je informirao Mogherini o napretku koji je Bosna i Hercegovina napravila u pravcu ispunjenja uvjeta za sljedeći važan korak na putu prema Europskoj uniji.

Ukazao je da sve institucije na svim razinama vlasti u BiH intenzivno rade na integracionim obvezama, posebno onim koje su definirane zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da je zadovoljan nedavno objavljenim Izvještajem o napretku BiH za 2015. godinu, u kojem su vidljivi rezultati dosadašnjeg predanog rada na procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Dodao je, također, da je pozitivan Izvještaj o napretku dodatno motivirao domaće vlasti za nastavak ispunjenja preostalih obveza.

S tim u vezi, Čović je napomenuo da su trenutni prioriteti dalja smislena provedba Reformske agende uz funkcionalan mehanizam koordinacije, te skora adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje BiH Europskoj uniji.

Visoka predstavnica Europske unije ocijenila je pozitivnim sve korake koje je Bosna i Hercegovina poduzela u proteklom razdoblju, te pojasnila da je najbolji pokazatelj ovogodišnji Izvještaj o napretku BiH.

Konstatirala je da su vlasti BiH na svim razinama pokazale jasnu opredijeljenost za europski put, te konkretnim aktivnostima približile Bosnu i Hercegovinu kredibilnom zahtjevu za članstvo.

Zajednički je zaključeno da je neophodno nastaviti s rješavanjem svih značajnih pitanja, uz redovne susrete na najvišoj razini, radi usmjeravanja i poticanja napretka u procesu približavanja Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close