Deveta po redu

Čović: Dogovorena je Vlada Federacije BiH

Vijesti / Flash | 12. 03. 2015. u 14:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ BIH Dragan Čović potvrdio je da je sa SDA i DF-om dogovorena raspodjela pozicija u Vladi Federacije BIH.

HDZ BIH je dobio šest pozicija, a DF i SDA po pet ministarstava u novom sazivu Vlade FBIH.

Kako saznaje TV1, "sporno" šesto ministarstvo je ministarstvo financija i na ovu poziciju će biti imenovan HDZ-ov kandidat usuglašen sa DF-om i SDA.

"U najkraćem to je na tragu dogovora od par dana koji je maloprije potvrđen kroz naše razgovore, s tim da su ovi zadnji bili telefonski i sa jednim i sa drugim partnerom. U konačnici dogovorili smo se da smatramo da je dogovor napravljen i da se može ići u pripremu imena kandidata prema predsjedniku FBiH kako bi već u ponedjeljak mogli sazvati sjednicu Zastupničkog doma i imenovati Vladu FBiH", kazao je Čović.

"Mi smo dobili Ministarstvo financija, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta. S tim da ću ministra financija predložiti ja, a njih dvojica (Izetbegović i Komšić, op.a) će dati suglasnost na tog ministra, tako da to bude zajednički kandidat kojeg ja predlažem. Time smo napravili jedan kompromis i time formalno završili priču o formiranju Vlade FBiH", kazao je Čović za Dnevni avaz.

Izetbegović: Federalno ministarstvo financija će biti zajedničko

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će Federalno ministarstvo financija biti zajedničko (SDA, HDZ i DF) i da će ministarstvo za braniteljska pitanja biti također zajedničko, li samo između DF-a i SDA.

"Na osnovu toga SDA će imati premijera i pet ministarstava, DF pet ministarstava uključujući i ovo zajedničko, HDZ pet ministarstava uključujući i ovo zajedničko", kazao je Izetbegović.

Predsjednik Federacije BiH sutra će dobiti imena za sastav Vlade FBIH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je danas u Sarajevu da će sutra dobiti imena za sastav Vlade FBiH da bi, uz suglasnost dopredsjednika Federacije BiH, mogao imenovati Federalnu vladu.

- Informiran sam da budem sutra spreman kad dobijem imena za sastav Vlade FBiH da provjerim životopise kandidata i da li je to ono što smo se ranije dogovorili da budu kompetentne osobe izabrane na odgovarajućim pozicijama - rekao je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close