čudesna transformacija

Čović: BiH je sada praktično na pragu predvorja EU

Vijesti / BiH-EU | 12. 10. 2015. u 07:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Predsjedništvo BiH proteklog tjedna zaključilo da će naša zemlja najkasnije do 31. prosinca ove godine podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, za "Dnevni avaz" kaže da je riječ o povijesnom trenutku za našu zemlju te da na ovaj način BiH šalje jasnu poruku da želi ubrzati reformske procese.

Prije podnošenja aplikacije, kaže Čović, Predsjedništvo BiH od Vijeća ministara očekuje izvještaj o napretku svih nivoa vlasti u provedbi Reformske agende, funkcioniranju sustava koordinacije procesa europskih integracija i postupku zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji (SAA) i pridruživanju vezano uz pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

''Uz poruku o ubrzanju reformskih procesa želimo potaknuti sve instance da ulože dodatne napore kako bismo ostvarili postavljene ciljeve i iskoristili povijesnu prigodu koju je BiH dobila operacionalizacijom novog pristupa Europske unije prema Bosni i Hercegovini. Iznova smo potvrdili svoju neupitnu opredijeljenost za članstvom u EU, kao jedinog strateškog cilja oko kojeg postoji najširi konsenzus u BiH'' kaže Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ističe da određivanje datuma za podnošenje aplikacije za članstvo u EU predstavlja "čudesnu transformaciju", jer "smo se još prije nekoliko mjeseci bavili izazovima vezanim uz uspostavu vlasti i njeno funkcioniranje", a sada je BiH, kaže, praktično na pragu predvorja EU.

''Uistinu možemo reći da se radi o čudesnoj transformaciji, imajući u vidu kratko vremensko razdoblje i prepreke s kojima smo se susretali. Ovo o čemu govorim nije projekcija nečijih želja, već realne procjene utemeljene na velikom uspjehu koji smo ostvarili u proteklih nekoliko mjeseci, radeći naporno i u teškim uvjetima na pitanjima poput Reformske agende, mehanizma koordinacije te političke i administrativne mobilizacije svih institucionalnih aktera i šire javnosti u BiH'' naglašava Čović.

U reformskom procesu, kaže predsjedavajući Čović, BiH su mnogo značile poruke ohrabrenja brojnih prijatelja iz EU.

''Svi oni su slali istovjetne poruke: iskreno želimo da Bosna i Hercegovina uspije i postane dio europske obitelji, kao i da aktualna zbivanja u zemlji ulijevaju povjerenje u uspjeh. Na dobrom smo putu i to će se uskoro potvrditi kada predamo aplikaciju za članstvo i dobijemo kandidacijski status'' optimističan je predsjedavajući Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close