Narodni sabor

Čović: 2016. bi trebala biti godina reorganizacije BiH

Vijesti / Flash | 28. 02. 2015. u 11:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako očekuje da 2016. godina bude godina reorganiziranja BiH u racionalnu organiziranu državu, te predlaže da BiH bude uređena kroz četiri teritorijalne cjeline.

''Mi predlažemo da to budu četiri cjeline, federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. To je neko buduće vrijeme, ali za početak želimo jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene'', rekao je Čović novinarima uoči početka IV. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH koji se održava u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva BiH kazao je kako u drugoj polovici ove godine očekuje da se stvori ozračje kako bi se ispoštovala odluka u predmetu Sejdić&Finci, kao i odluka Ustavnog suda vezana za Grad Mostar te da se dođe do promjena Izbornog zakona BiH.

''Nepravilnosti u Izbornom zakonu trebamo otkloniti kako bi iduće godine dočekali lokalne izbore, a onda bi trebali krenuti u reorganiziranje BiH u racionalnu organiziranu državu'', kazao je Čović, odgovarajući na novinarski upit što znači pojam federalizacije BiH koji se spominje u deklaraciji koju bi danas trebao usvojiti Hrvatski narodni sabor.

U prijedlogu te deklaracije poziva se na sazivanje nove Međunarodne konferencije za BiH na kojoj bi se usvojio novi ustav zemlje koji bi "kreirao simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna
naroda".

Po riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića, deklaracijom Hrvati žele ojačati Bosnu i Hercegovinu i osigurati joj europsku budućnost.

''Mi tvrdimo da federalizam štiti BiH i odbacujemo sve stigme koje idu ka podjeli ove zemlje'', pojasnio je Ljubić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž također smatra kako je federalno uređenje BiH najbolje rješenje, ali ističe kako se o načinu, modalitetu broju i sadržaju federalnih jedinica treba ozbiljno raspravljati.

''Vrijeme je za temeljni unutarnji dogovor u BiH jer vidimo da stvari ne idu baš najbolje te da je destrukcija na djelu'', kazao je Raguž, dodavši kako BiH treba jedan konzistentan model uređenja.

''Ne dolazimo sa zadanim ultimativnim rješenjima već sa idejama i prijedlozima. Spremni smo za kompromis i dijalog i to je jedna nova politička kultura koju bi i HNS ustvari trebao jasno prihvatiti'', poručio je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close