zamijeniti domaćima

Čolak i Ljubić: Potrebno zamijeniti strane suce u Ustavnom sudu BiH

Vijesti / Flash | 30. 11. 2015. u 14:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je danas u Mostaru kako je strane suce u Ustavnom sudu BiH davno trebalo zamijeniti domaćima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odluci Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Zakon o praznicima Republike Srpske, Čolak je kazao kako su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, ali je istaknuo kako su vlasti u BiH zakazale po pitanju redefiniranja uloge Ustavnog suda BiH, s obzirom na to da su, prema Daytonu, to bile obvezne uraditi u roku od pet godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

''Zamijeniti strance u Ustavnom sudu BiH moguće je prema Ustavu i nije potrebna izmjena Ustava. Ja sam taj prijedlog ranije nekoliko puta inicirao što, naravno, nije naišlo na neko veliko prihvaćanje stranih sudaca. Moramo konačno pokazati jesmo li država, a ako jesmo, prioritet je rješavanje pitanja Ustavnog suda. Prva stvar koju moramo uraditi je zamijeniti strane suce domaćim'', kazao je Čolak.

Dodao je kako se pitanje državnih praznika ne može rješavati na ovaj način, te da mu je neuvjerljivo obrazloženje da se Dan Republike Srpske ne može slaviti na dan kada se slavi i vjerski blagdan jednog naroda, jer je u vjerskim kalendarima praktično svaki dan neki blagdan.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić složio se s Čolakom da je potrebno mijenjati strane suce, istaknuvši kako se ne može zanemariti politička dimenzija odluke Ustavnog suda BiH.

''Ja osobno nema nikakvog razloga slaviti 9. siječnja, jer je nakon tog dana 1992. iz Republike Srpske protjerano ili izbjeglo 95 posto mojih sunarodnjaka. Ali za stabilnost BiH važno je stajalište legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda'', kazao je Ljubić.

Po njegovim riječima, i predstavnici hrvatskog naroda u prošlosti su bili nezadovoljni odlukama Ustavnog suda BiH.

''Konkretno, u pitanju je Zakon o RTV servisu. Tada su svi izabrani predstavnici hrvatskog naroda i suci iz red hrvatskog naroda imali stajalište da taj zakon narušava vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, ali je glasovima stranih sudaca i sudaca jednog naroda to stajalište zanemareno'', dodao je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close