(Ne)razumijevanje

Cohen: Bošnjačko vodstvo u BiH smatra da zbog dobrih odnosa s Arapima Izrael mora platiti cijenu

Vijesti / Flash | 26. 07. 2014. u 10:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Izraela u Bosni i Hercegovini David Cohen potužio se kako je ranije ovog tjedna najveći broj bosanskohercegovačkih dužnosnika s kojima je kanio razgovarati kako bi pojasnio stajalište svoje vlade u odnosu na trenutačne sukobe u Gazi odbio taj susret.

Cohen koji BiH pokriva nerezidentno iz Tirane je u intervjuu kojega je u subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje" kazao kako su samo dvojica dužnosnika BiH "našla vremena" da ga saslušaju, prenosi HIna.

"Jedan od njih je (član Predsjedništva BiH) Nebojša Radmanović, a drugo ime vam ne mogu reći zbog izbora", kazao je Cohen sugerirajući time kako je riječ o nekome od bošnjačkih političara.

Cohen je potvrdio kako je tražio susret s predsjedateljem Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, no on je bio među onima koji za izraelskog diplomata "nisu imali vremena".

Cohen je pojasnio kako je u Sarajevo doputovao upravo da bi predstavnicima vlasti BiH pojasnio poziciju Izraela u odnosu na sukobe u Gazi. Pri tom je ponovio stajalište svoje vlade kako su za sadašnju eskalaciju sukoba krivi ekstremisti Hamasa koji kao kkrajnjicilj ističu uništenje države Izrael a sada raketama gađaju teritorij te zemlje.

Komentirajući odbijanje razgovora na koje je naišao u Sarajevu Cohen je konstatirao kako je to vjerojatno rezultat činjenice da vlasti BiH žele zadržati dobre odnose s arapskim svijetom. Dodao je ipak kako Izrael nije protiv toga jer i sam ima dobre odnose s nekim arapskim državama pa i "dobru suradnju" s onima s kojima te odnose nema jer je to rezultat zajedničkih interesa.

"Na žalost, mislim da u Sarajevu bošnjačko vodstvo smatra da zbog dobrih odnosa s arapskim svijetom Izrael mora platiti cijenu", kazao je Cohen.

Politički vrh BiH ranije se oštro podijelio u odnosu na eskalaciju krize u Gazi. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Izetbegović je ranije ovog tjedna izjavio kako je želio da državni vrh usvoji zajedničku izjavu kojom bi se osudilo nasilje i ubijanje nedužnih ppalestinskihcivila no na to navodno nije pristao Radmanović.

Radmanović je pak primio Cohena u četvrtak, a nakon toga je priopćeno kako je uz izražavanje zabrinutosti zbog razvoja događaja u Gazi srpski član Predsjedništva BiH izraelskom veleposlaniku prenio kako "razumije stajalište SAD i Europske unije koji su istakli pravo Izraela na obranu od terorističkih napada na njegov teritorij".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je još na početku sadašnje krize u Gazi uputio pismo potpore najvišim izraelskim dužnosnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close