Patriot sustav

Članice NATO-a pristale na razmještanje proturaketnog sustava u Turskoj

Vijesti / Flash | 20. 11. 2012. u 12:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Države članice NATO-a pristale su snabdijevati Tursku naprednim proturaketnim sustavom Patriot za obranu od sirijskih napada, a razgovori o njegovom razmještanju su u završnoj fazi, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih polova Ahmet Davutoglu.

Turska je pregovarala sa svojim saveznicima u NATO-u o jačanju mjera sigurnosti na svojoj 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom nakon što su minobacačke granate pale na njenu teritoriju, povečavajući brige da bi se građanski rat u Siriji mogao proširiti na susjedne zemlje.

- Zemlje koje snabdijevaju NATO sustavima Patriot su poznate, postigli smo sporazum s tim zemljama. Formalna molba bit će dovršena što skorije, izjavio je Davutoglu na pres-konferenciji u turskoj prijestolnici Ankari, prenosi Reuters.

- Intenzivne aktivnosti su u tijeku i razgovori su ušli u završnu fazu, kazao je on.

Samo Sjedinjene Države, Nizozemska i Njemačka imaju na raspolaganju odgovarajuće sustave Patriot. Njemačka je priopćila kako će razmotriti turski zahtjev "sa solidarnošću".

Generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je novinarima u ponedjeljak da će raspoređivanje proturaketnog sustava biti dbrambena mjera protiv sirijske minobacačke vatre, a ne radi uvođenja zone zabranjenih letova iznad Sirije.

Sirijski pobunjenici koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada zauzele su veći dio zemlje, ali su skoro nemoćni protiv sirijskih zračnih snaga. Pobunjenici su pozvali međunarodnu zajednicu da uvede zonu zabranjenih letova, istu mjeru koja je u prošloj godini pomogla libijskim pobunjenicima da svrgnu dugogodišnjeg čelnika Muamera Gadafija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close