Nek' se nađe

Civilna zaštita vježbala gašenje početnog požara

Vijesti / Flash | 09. 07. 2014. u 07:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalistička jedinica za zaštitu i spašavanja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izvela je u protekla dva dana na Bjelašnici pokaznu vježbu gašenja simuliranog požara otvorenog prostora na nepristupačnom terenu uz upotrebu relejnog sustava opskrbe vodom.

Ovaj prostor za vježbu izabran je jer je, osim crnogoričnom i bjelogoričnom šumom, prekriven i travom koja je podložna da, u razdoblju visokih temperatura uslijed nepažnje izletnika, bude uzročnik požara većih razmjera na tom prostoru.

Naime, izletnici u ljetnom razdoblju mogu uzrokovati požare koji uglavnom nastaju nepridržavanjem zabrane loženja vatre na otvorenom prostoru ili na mjestima s velikim rizikom za nastanak požara. Najveća mogućnost nastanka požara, s obzirom na gustoću šume, je neposredno uz rub šume na samoj ski-stazi, gdje se izletnici duže zadržavaju, ali ne uklone moguće izvore zapaljenja, odnosno otpadnog materijala ili žara nakon paljenja vatre.

Vježba je organizira s ciljem dopunskog stručnog osposobljavanja pripadnika Specijalističke jedinice za gašenje početnog požara na otvorenom prostoru, korištenjem relejnog sustava opskrbe vodom te zbog stjecanja praktičnih znanja i vještina gašenja požara upotrebom raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava.

Vršitelj dužnosti direktora Federalne uprava civilne zaštite Fahrudin Solak ocijenio je da je vježba uspješno izvedena te je izrazio zadovoljstvo spremnošću pripadnika Federalne uprave civilne zaštite da odgovore ovakvim izazovima. Kroz vježbovne aktivnosti provjerile su se i psihičko-fizičke mogućnosti pripadnika Specijalističke jedinice u gašenju požara otvorenog prostora u uvjetima umanjenih taktičkih mogućnosti.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina, koji su dio zajedničke jedinice za gašenje požara otvorenog prostora na graničnim prostorima Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine demonstrirali su upotrebu motornih leđnih crpki za gašenje požara. Izvršena je i provjera sredstava veze, odnosno komunikacijskih sredstava u međusobnoj razmjeni podataka i informacija, kao i mogućnosti da se podaci dostave većem nivou zapovjedanja i traženja pomoći u slučaju potrebe.

U vježbi su sudjelovalo oko 200 osoba i to 152 člana Specijalističke jedinice FUCZ-a, pet pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina, deset pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice KUCZ-a Kantona Sarajevo te 20 osoba kao logistička podrška iz FUCZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close