Sitniš

Čista kozmetika: Strankama za muljanje s lovom kazne povećane na 10.000 KM

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 12:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interresorna radna grupa za izradu izmjena izbornog zakonodavstva utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka BiH, kojima se provode preporuke Grupe Vijeća Europe za borbu protiv korupcije u vezi s povećanjem transparentnosti financiranja političkih stranaka.

Predloženim izmjenama i dopunama zabranjuje se financiranje političkih stranaka putem bankarskih kredita te propisuje obveza političkih partija da u svoje financijske izvještaje uključe sve koristi ostvarene aktivnostima subjekata koji su na bilo koji način povezani s njima ili su pod njihovom kontrolom, što za cilj ima povećanje transparentnosti financijskih izvještaja.

Također, s ciljem realizacije preporuka Grupe Vijeća Europe za borbu protiv korupcije predviđa se obveza uvođenja unutarnje financijske kontrole kako bi se spriječilo pogrešno evidentiranje prihoda i rashoda te zloupotreba financijskih sredstava.

Jednim od predloženih članova propisuje se obveza Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da svaku sumnju koja se može dovesti u vezu s financiranjem političkih stranaka i izborne kampanje prijavi nadležnim tužiteljstvima.

Novčane kazne za prekršaj političkih stranaka udvostručuju se sa 5.000 na 10.000 KM, a za fizička lica predviđene su kazne u rasponu od 200 do 2.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close