izbori

Ciparski Turci biraju novog vođu

Vijesti / Flash | 19. 04. 2015. u 07:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ciparski Turci u nedjelju su počeli izlaziti na izbore za novog vođu, predsjednika Turske Republike Sjevernog Cipra (TRNC), čija će glavna zadaća biti predstavljati ih u pregovorima za ujedinjenje koji bi se trebali obnoviti sljedećeg mjeseca na podijeljenom otoku.

Entitet na samom rubu Europske unije priznaje samo jedna država – Turska a oko 300.000 stanovnika ne gaji velike nade u te izbore, svjesni da će »predsjednik« samo naslijediti situaciju koju u 40-ak godina niti jedan vođa i niti jedna rezolucija Ujedinjenih naroda nije uspjela razriješiti.

Prema istraživanjima javnoga mnijenja vodi aktualni konzervativni predsjednik Dervis Eroglu ispred šest drugih kandidata no ne očekuje se da će u prvom krugu osvojiti dovoljno glasova pa bi se drugi krug trebao održati 26. travnja. TRNC opstaje uz pomoć Turske čije se obale nalaze na samo 80 kilometara udaljenosti. Za ostatak svijeta to je međutim samo zona koju je Ankara anektirala 1974. kao odgovor na državni udar grčkih nacionalista u cilju pripojenja tog mediteranskog otoka Grčkoj.

Oko tisuću vojnika UN-a nadgleda »zelenu liniju« koja presijeca otok s istoka na zapad, a više desetaka tisuća turskih vojnika raspoređeno je u sjevernom Cipru. Na 693 glasačka mjesta oko 177.000 ljudi s pravom glasa birat će predsjednika između sedam kandidata, uključujući sadašnjeg predsjednika i bivšeg premijera Dervisa Eroglua i predsjednicu parlamenta Sibelu Siber.

Eroglu, koji vodi u anketama javnog mnijenja, nastupa kao nezavisan kandidat, ali ga podržavaju Stranka nacionalnog jedinstva (UBP) desnog centra kojom je predsjedao punih 25 godina, od čega 23 godine uzastopce, te Demokratska stranka (DP).

Siber, jedina žena u predsjedničkoj utrci, kandidatkinja je Republikanske turske stranke (CTP) lijevog centra koja ima većinu u vladi i parlamentu. Mustafa Akinci, koji uživa potporu Općinske demokratske stranke (TDP) i Stranke ujedinjenog Cipra (BKP), koju su oformili bivši članovi CTP-a, istaknuti je nezavisni kandidat čija je kampanja, kako su se izbori približavali, sve više dolazila u središte pažnje biračkog tijela.

Mnoge ankete pokazuju da će se Siber i Akinci boriti u prvom krugu za protukandidata Erogluu u drugom krugu izbora. Analitičari prekaljenog političara Akincija, koji je podijeljenim glavnim gradom Lefkosom (Nikozija) vladao kao gradonačelnik 14 godina, vide kao izglednijeg suparnika sadašnjem predsjedniku u drugom krugu, prenosi Hina.

U trenutku kada se turska i grčka strana pripremaju za povratak pregovorima pod okriljem 25. po redu posebnog savjetnika UN-a za ciparsko pitanja Espena Bartha Eidea, ovi se izbori smatraju vrlo važnim. Naime, tijekom 41 godine koliko se pokušava riješiti ciparsko pitanje, ova otočna država s otkrivenim rezervama nafte i plina u svojim vodama i pogodnim smještajem između Sredozemlja i Bliskog istoka postaje strateški sve važnija.

Kopirati
Drag cursor here to close