Cvijanović-Proskurjakova

Cilj Svjetske banke je da s vlastima u BiH izradi strategiju zajedničkog rada

Vijesti / Flash | 24. 07. 2015. u 12:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku šefice Ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjane Proskurjakove i predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović danas u Banja Luci predstavljen je Nacrt novog okvira partnerstva (CPF) kojim se definiraju aktivnosti Svjetske banke u BiH za narednih pet godina.

Naglašeno je da je cilj Svjetske banke da, zajedno s vlastima u BiH, izradi strategiju zajedničkog rada koja je utemeljena na analizama, potrebama, planovima vlada i iskustvu Svjetske banke.

Cvijanović je istaknula da je predstavljena strategija kompatibilna s reformskim procesima koje provodi entitetska vlada u skladu s ciljevima definiranim Ekonomskom politikom za 2015. godinu.

Kako je istaknula, prioriteti Vlade su reforma javnih poduzeća, među kojima su "Željeznice Srpske" svrstane u prioritetna javna poduzeća u kojima će uslijediti reforme i restruktuiranje, zatim reforma zdravstvenog sektora i stvaranje što bolje poslovne klime.

Predstavnica Svjetske banke Tatjana Proskurjakova izrazila je zadovoljstvo što je Vlada RS prva usvojila Reformsku agendu za BiH, priopćeno je nakon sastanka iz entitetske vlade.

Na jučerašnjoj sjednici entitetske vlade utvrđen je Nacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2015-2018.godina.

Reformska agenda obuhvaća šest značajnih oblasti: javne financije, oporezivanje i fiskalna održivost; poslovna klima i konkurentost; tržište rada; reforma socijalne zaštite i mirovina; vladavina prava i dobro upravljanje; i reforma javne uprave.

Usvajanje i provođenje Reformske agende predstavlja značajan korak za BiH na putu k EU.

Cvijanović je pozdravila ratificiranje Sporazuma o kreditu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji je, kako je rekla, na dobrobit RS i njenih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close