Velike evakuacije

Čile: Ponovno aktiviran vulkan Calbuco

Vijesti / Flash | 01. 05. 2015. u 08:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jugu Čilea ponovo se aktivirao vulkan Calbuco, izbacujući u velike količine pepela, plinove i užareno kamenje, treći put za posljednjih nekoliko dana, priopćila je čileanska geološka služba, prenose agencije.

Lokalne vlasti proglasile su crveni nivo opasnosti i naložile su da se evakuira stanovništvo u radijusu od 20 kilometara od vulkana. Nad kraterom vulkana oblak pare i plina podigao se u četvrtak do četiri kilometra uvis, a vjetar ga nosi ka jugoistoku, gdje se nalaze mnoga naselja koja ranije nisu bila pogođena erupcijom.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Mahmud Aley rekao je na pres-konferenciji da je najnovija erupcija mnogo manja od prethodne dvije i da će biti evakuirano približno 2.500 ljudi.

Po riječima direktora čileanske geološke službe Rodriga Alvaresa, ne očekuju se veće erupcije od prošlotjednih, ali da se u slučaju obilnije kiše može očekivati vulkansko blato, što izaziva zabrinutost.

U oblasti se nalazi ministar unutrašnjih poslova Rodrigo Penialjilyo, koji je odložio povratak za Santiago.

Vulkan se aktivirao prošle srijede i ta oblast proglašena je zonom prirodne katastrofe. Tada je skoro pet tisuća žitelja moralo iznenadno napustiti kuće. AP navodi da su, međutim, mnogi počeli vraćati se svojim, pepelom pokrivenim kućama. Pepeo je pokrio ne samo južne oblasti Čilea, nego i Argentine, zbog čega je bio poremećen zračni promet u Buenos Airesu.

Posljednji put se Calbuco, koji spada među tri potencijalno najopasnija čileanska vulkana, aktivirao 1972. godine. Vulkan Calbuco nalazi se na teritoriji pokrajine Ljankiue u oblasti Los Lagos, 900 kilometara južno od Santiaga. Visina vulkana je 2.003 metra i treći je od 90 potencijalno opasnih aktivnih čileanskih vulkana. Nedaleko od vulkana nalazi se i turistički grad Puerto Varos.

Kroz Čile prolazi "vatreni Tihooceanski pojas" vulkana i tektonskih rasjeda dužine 40.000 kilometara. U Čileu se nalazi više od 2.000 vulkana, a i posljednjih 450 godina 60 od njih su se aktivirali.

Kopirati
Drag cursor here to close