Javna rasprava

Četiri kanala: HNS spremio prijedlog za reformu RTV-sustava

Vijesti / Flash | 24. 02. 2017. u 10:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski narodni sabor i Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH izradili su Prijedlog transformacije Javnog RTV-sustava BiH, namijenjen harmonizaciji i integraciji javnog i medijskog prostora BiH, a kroz koji su ponudili dva modela transformacije da bi Hrvati dobili svoj javni RTV servis.

Šef Odjela za kulturu, sport i medije HNS-a Ivan Vukoja istaknuo je kako Hrvati, kao konstitutivan narod, imaju ustavno pravo da osnuju vlastiti javni RTV servis na svom jeziku.

Naveo je kako su, vodeći se načelom konstitutivnosti naroda, ponudili osnovni model, prema kojem Javni RTV servis odražava ustavnu strukturu BiH i da svaki od tri naroda ima vlastiti RTV servis, te jedan servis na razini BiH koji će se referirati na potrebe svih građana.

Pojasnio je kako bi ta četiri servisa trebala činiti Javni RTV servis, a unutar tog sustava svaki javni RTV servis imao bi mogućnost da surađuje s ostalima.

"Na primjer, servis koji bi emitirao program na hrvatskom jeziku, 60 posto produkcije bi imao na hrvatskom jeziku, 10 posto bi preuzimao od krovnog BHRT servisa, 10 posto od bošnjačkog i 10 posto od srpskog, te 10 posto kupovao od vanjske produkcije. Taj model bi u najvećoj mjeri odgovarao ustavnoj arhitekturi i našem društveno-političkom realitetu", rekao je Vukoja.

U tom modelu entitetske televizije bi izašle iz javnog RTV servisa i dobile bi status entitetskih televizija, te prešle na entitetski budžet.

Iz HNS-a navode da su, svjesni političke i društvene realnosti, ponudili i dopunski model koji je varijacija prethodnog, a koji uz načelo konstitutivnosti uvažava u činjenicu da se BiH sastoji od dva entiteta.

Prema njegovim riječima, dopunski model predviđa da javni RTV servis bude sastavljen od krovnog servisa na razini BiH - BHRT 1, Radio-televizije Republike Srpske i Radio-televizije Federacije BiH, koja bi se sastojala od dva servisa - jednog koji bi emitirao na bošnjačkom jeziku i drugi na hrvatskom jeziku.

"Smatramo kako ovaj model može biti prihvatljiv svim stranama i model koji može izraziti i učiniti prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim sve javnosti u BiH. Moramo prihvatiti činjenicu da je BiH visoko identitetski pluralno društvo i da svaki od tih segmenata ima i društvene, nacionalne i političke specifičnosti i da bi javni servis trebao biti prostor unutar koga će svaka od tih javnosti učiniti sebe vidljivom", naveo je Vukoja.



Naglasio je kako sadašnji javni servis ne zadovoljava potrebe Hrvata i da nije dovoljno da servis emitira program na hrvatskom jeziku, već da narod ima pravo i na osnivanje svog servisa koji mora imati programske sadržaje koji afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet, te afirmiraju prava Hrvata.

Predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH Ljilja Zovko navela je da je predloženi model integrativan i da razbija sve strahove.

"Mi imamo tri vrste strahova u BiH. Ovaj model je rješenje, možda, i za neke buduće probleme. Jednog dana mora prestati situacija da se naše postojanje promatra kao dijeljenje", rekla je Zovko.

Izrazila nadu da neće biti prepreka da se usvoji jedan od predloženih modela, osim možda financijskih, koji ne bi trebali biti prepreka, jer ponuđena rješenja bude sigurnost da više nikad neko ne poteže nacionalni interes zbog prava drugog naroda.

Ilija Musa iz Odjela za kulturu, sport i medije HNS-a rekao je da će predloženi modeli biti predstavljeni na javnoj raspravi u ponedjeljak, 27. veljače u 12.00 sati u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, te da će o njima govoriti član Predsjedništva BiH Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta Bih Borjana Krišto, zastupnik u Hrvatskom saboru Božo Ljubić, piše Srna.

Musa je naglasio kako su predloženi modeli namijenjeni harmonizaciji i integraciji javnog RTV sustava i temeljni na Ustavu BiH, a da je postojeći zakon nelegitiman i neustavan.

Kopirati
Drag cursor here to close