Respekt

Češke tajne službe identificirale tri ruska špijuna

Vijesti / Flash | 12. 03. 2015. u 14:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češke civilne obavještajne službe (BIS) identificirale su posljednjih mjeseci tri ruska špijuna među diplomatima ove zemlje, objavio je u četvrtak praški tjednik Respekt na svojoj web stranici, pozivajući se na jedan "vladin izvor". Prema Respektu, radi se o dvojici diplomata na zadacima u Češkoj i jednoj osobi koja se pripremala da dođe u misiju u Prag.

''Nećemo dati nikakve komentare'', odgovorila je glasnogovornica češkog ministarstva vanjskih poslova Michaela Lagronova na pitanje novinske agencije AFP. Časopis nije precizirao stvarnu prirodu činjenica koje se pripisuju ovim trima osobama.

U želji da riješi slučaj u tajnosti zbog straha od eskalacije napetosti s Moskvom, češka vlada nije obnovila vizu za dvojicu diplomata i odbila je da odobri treću, prema Respektu. Ruske vlasti su odgovorile odbivši da obnove vizu jednom češkom diplomati u Moskvi i spriječile su dolazak drugog diplomate, prema istom izvoru.

U kolovozu 2009. godine, Prag je protjerao dvojicu ruskih diplomata, od kojih je jedan zamjenik atašea za obranu u veleposlanstvu Rusije u Pragu, koji je radio za tajne službe svoje zemlje. Moskva je reagirala u to vrijeme vrativši u Češku dvojicu njenih diplomata.

Oko 125 osoba trenutno radi u veleposlanstvu Rusije u Pragu, prema Respektu. Već nekoliko godina rastuća aktivnost ruskih tajnih službi u Češkoj je navedena u godišnjim izvještajima BIS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close