zastrašujuća vijest

Cerić: Skandalozni nazivi u Kanadi moraju biti promijenjeni

Vijesti / Flash | 04. 03. 2015. u 17:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest da će vojnici u Kanadi trenirati gađanje na metama naziva "Bosnian Male RPG" i slično skandalozna je i zastrašujuća -smatra reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić.

Cerić želi vjerovati da je, usprkos tenderu koji je objavila kanadska Vlada, a u kojem su specificirane mete spornog i nedopustivog naziva, taj čin nesmotrena i nedopustivo gruba greška, te da je nadležnim vladinim tijelima promaklo da se tim postupkom nanosi velika uvreda i dugoročna šteta prema prognanicima, danas kanadskim građanima porijeklom iz BiH, ali i državi BiH i njenim državljanima zbog činjenice da se mete za vježbanje vojnika nazivaju njihovim imenom.

''Zar se svijet ne sjeća da su građani naše zemlje skoro četiri godine bili žive mete srpskim vojnicima, i ne samo mete već žrtve nekih od najgorih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, žrtve koncentracijskih logora, opsada, silovanja, etničkog čišćenja i genocida'', naglasio je Cerić.

Posebno boli činjenica, dodao je on, da se ovako nešto događa u godini u kojoj se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, gdje je ubijeno više od 8.000 "bošnjačkih meta".

''Za sve koji su preživjeli silna zvjerstva u našoj zemlji, zastrašujuće zločine u Višegradu, Prijedoru, Foči, Srebrenici... ovaj skandalozan čin potiče nemjerljivu duševnu bol i patnju, vraća bolne uspomene na ratne strahote i budi strah za sigurnost i dostojanstvo građana BiH'', smatra Cerić.

Bošnjacima u Kanadi je, tim povodom, uputio čvrstu podršku u njihovim naporima da zaštite integritet i dostojanstvo imena građana BiH, te izrazio nadu da će i bh. dužnosnici obratiti više pažnje i eventualno zatražiti objašnjenje kanadskih vlasti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Cerićevog ureda.

Kopirati
Drag cursor here to close