Arbitražni postupak

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

Vijesti / Svijet | 22. 09. 2017. u 07:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, slovenski premijer Miro Cerar odlučio je otkazati posjet Hrvatskoj najavljen za idući tjedan.

Plenković je pred Općom skupštinom UN-a branio izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka, a informaciju o otkazivanju posjeta objavila je agencija STA.

''Prije dva dana dogovorili smo da ćemo se sastati u Zagrebu gdje ćemo razgovarati o problemu granice, što naravno, također znači i izvršenje ili implementaciju arbitražne odluke'', rekao je Cerar i dodao kako je Plenković u UN-u pred cijelim svijetom odstupio od njihovog dogovora.

Slovenski premijer smatra da je potpuno neprihvatljiva pozicija Zagreba koji ne priznaje arbitražu.

''Stoga moja posjeta idućeg tjedna nema smisla'', rekao je Cerar. Dodaje kako će Slovenija nastaviti na pripremama za implementaciju te da će 'učiniti sve što je potrebno' da Slovenija bude spremna za izvršenje.

''Ako Hrvatska neće surađivati, problemi će se pojavljivati. Nitko to ne želi'', poručio je, javlja RTV Slo.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente na temelju kojih je sud u Den Haagu donio presudu prije dva mjeseca. Slovenija, pak, ustraje na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

"Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa", rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN-a u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close