Kad će, ne zna se

Čeka se potpis SDA, DF i HDZ-a BiH

Vijesti / Flash | 19. 11. 2014. u 09:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA, DF i koalicija HNS-a BiH trebali bi danas potpisati sporazum pod nazivom programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini. No, unatoč najavama skorog potpisivanja, još uvijek se čeka da se usuglase svi detalji sporazuma.

Predstavnici ovih triju stranka održali su jučer višesatni sastanak na kojem su definirani prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav i Izborni zakon, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održivi povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Različiti stavovi

Borjana Krišto iz HDZ-a BiH kazala je Agenciji fena da će svi, imajući u vidu opredijeljenost za brzo formiranje vlasti u BiH, napraviti takav korak te je dodala da ne bi trebalo biti zastoja u potpisivanju sporazuma, iako ima različitih stavova o nekim stvarima.

Halid Genjac iz SDA rekao je pak Dnevnom avazu kako je nepoznat termin kada će lideri stranaka staviti svoj potpis na dokument.

''Konsultacije su u tijeku, radimo na sporazumu, ali u ovom trenutku ne znam kada će biti termin da se sporazum Ii potpiše'', rekao je Avazu Genjac.

Na jučerašnjoj pres-konferenciji je najavljeno da će ove tri stranke činiti okosnicu vlasti u Federaciji BiH, trebale bi biti dio Federalne vlade, županijskih vlada, ali i Vijeća ministara BiH, a kada su u pitanju županije bit će nužno da se obave razgovori s još nekim strankama kako bi se osigurala stabilna parlamentarna većina.

Predsjednici HDZ-a BiH i DF-a Dragan Čović i Željko Komšić te zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izrazili su nadu da će vlast biti formirana u što kraćem roku, a Komšić je istaknuo i kako su svi uvjeti za uspostavu vlasti na državnoj razini već ispunjeni.
Dužnosnici političkih stranaka tako su sa sastanka, koji nije okončan potpisom kako se to očekivalo, novinarima pak govorili o tome gdje BiH pripada, te odgovarali na pitanje kako gledaju na sve otvoreniji sukob Europske unije i Rusije kada je u pitanju zapadni Balkan.

Sitan kusur

Komšić je naglasio kako nema dilema gdje BiH pripada, jer njezini narodi pripadaju zemljama Europske unije kulturološki, sociološki, politički i povijesno te smatra da je sve što BiH vuče u tom smjeru dobro.

''Dugo smo mi na ovom malom komadu zemlje gdje živimo bili sitan kusur u odnosima velikih i najkrvavije smo tu cijenu plaćali. Možemo li mi biti sebični da ne završavamo poslove za druge. Ako Srbija, koja ima jake povijesne veze s Rusijom jasno može reći da ide u EU šta nas sprječava da to isto kažemo - da idemo u EU, ali i NATO'', rekao je Komšić.

Izetbegović je podsjetio da su prošli sazivi parlamenata donosili odluke i zakone koji se odnose na integracije u NATO i EU, naglašavajući da član 84 Zakona o obrani BiH, kojeg su podržale stranke iz oba entiteta u državnom parlamentu, jasno daje zadatke od Predsjedništva BiH pa nadalje što svi treba uraditi za buduće članstvo u NATO-u.

Sebični interesi

''Kada je u pitanju EU definitivno postoji konsenzus u BiH, u oba entiteta prema tome stvari su jasne. Utjecaj EU na BiH u odnosu na Rusiju je neusporediv i jasno je gdje mi pripadamo i kuda idemo. Nećemo pitati Rusiju za donošenje naših odluka'', rekao je Izetbegović.

Čović je napomenuo da je na inauguraciji kazao da je njegov interes čuvati interese BiH, njegovog naroda i njegove domovine naglašavajući da je to bilo nedvosmisleno te da ta izjava ne trpi preinake u sadržaju.

''No moramo uvažavati da u BiH imamo tri konstitutivna naroda i one koji se tako ne izjašnjavaju koji nemaju isti stav oko ovoga, ali kada je u pitaju vanjska politika trebali bismo svi sebično čuvati interese BiH i to je dovoljno u ovom trenutku'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close