Srbija

CEAS: Potiče li Ruska Federacija negiranje genocida u Srebrenici?

Vijesti / Flash | 12. 07. 2014. u 07:51 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za euroatlantske studije iz Beograda (CEAS) u svom današnjem priopćenju za javnost postavlja pitanje potiče li Ruska Federacija preko veleposlanstva u Srbiji negiranje genocida u Srebrenici, ali i diskreditaciju organizacija civilnog društva koje su inicirale ili podržale zahtjev upućen nadležnim da se 11. srpnja i u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Naime, kako navode iz CEAS-a na siteu internet portala FAKTI (www.fakti.org), u zaglavlju konstantno stoji baner veleposlanstva RF u Srbiji, objavljen je tekst pod naslovom "Nekoliko upozorenja Istorijskog projekta Srebrenica Vladi Srbije", s podnaslovom u kome se Vlada RS savjetuje: "Ne slušajte Fond za humanitarno pravo i ostale povodom Srebrenice".

U spomenutom upozorenju Vladi RS se, između ostalog, kaže: "Odbacite neprimjereni zahtjev lažnih 'nevladinih organizacija' da 11. srpnja proglasite Danom sjećanja na 'genocid' u Srebrenici. Tvrdnja podnosilaca da je i odlukom Međunarodnog suda pravde Srbija obavezna da udovol?i njihovom zahtjevu - također je lišena svakog osnova. … Podnosioci zahtjeva ne predstavljaju 'civilno društvo' u Srbiji. Sve te organizacije su dugogodišnje ekspoziture stranih političkih interesa u Srbiji i djeluju zahvaljujući materijalnim sredstvima koja primaju iz stranih izvora… Vlada Srbije treba odlučno da odbaci neprimjereni zahtjev lažnih 'nevladinih organizacija' - Centra za kulturnu dekontaminaciju, Fonda za humanitarno pravo, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Inicijative mladih za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava i Žena u crnom - da 11. srpnja proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici", ističu iz CEAS-a.

Imajući u vidu odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i izvinjenje predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića iz travnja 2013. godine, u svezi s odgovornošću Srbije za genocid u Srebrenici, CEAS od Vlade Republike Srbije, predsjednika Tomislava Nikolića i veleposlanstva Ruske Federacije u Srbiji traži da se jasno odrede prema spomenutom tekstu pod naslovom "Nekoliko upozorenja Istorijskog projekta Srebrenica Vladi Srbije".

CEAS podsjeća kako su sve spomenute organizacije civilnog društva prijavljene kod nadležnih državnih organa, a njihovi financijski izvještaji stoje na siteu Agencije za privredne registre RS. "Ovo, inače, nije slučaj s većinom organizacija koje u Srbiji ne realiziraju programe i projekte o kojima se detaljno može informirati na siteovima organizacija koje svoje donacije dobivaju iz EU, zemalja članica, zapadnih privatnih i državnih fondacija, s organizacijama koje na netransparentan način promoviraju samo Putinovu agendu", navode iz CEAS-a.

Ta organizacija smatra kako je vrijeme da se političko rukovodstvo Srbije, ako zaista želi da Srbiju vodi putem EU integracija, jasnije odredi prema stavovima Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, o Srebrenici i o njenim glavnim arhitektima, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

"Sadašnja politika koja se ukratko može opisati – i Dodik i Karadžć i Mladić i Merkel i Putin – ne bi smela da 'pije vodu' ni u srpskoj, ni u međunarodnoj javnosti. Dodik je ili legitiman partner ili neko tko je zbog svojih stavova neprihvatljiv za zajedničke kontroverzne akcije poput Andrićgrada", zaključuju iz CEAS-a

Ineče, CEAS od 2009. godine aktivno zagovara inicijativu da se, po preporuci iz Rezolucije Europskog parlamenta 11. srpnja i u Srbiji ubuduće obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close