Alarmantno stanje

Cazin, Bihać i Dubrovnik se bore s poplavama

Vijesti / Flash | 12. 09. 2014. u 15:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nezapamćenih poplava koje su pogodile općinu Cazin danas je održana izvanredna sjednica Općinskog stožera Civilne zaštite.

Donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne katastrofe izazvanog poplavama i klizištima, te utvrđen set mjera koje je neophodno poduzeti u cilju normalizacije stanja.

''Mi smo sretni da nije bilo ljudskih žrtava. Donijeli smo nekoliko konkretnih mjera, među ostalim da ćemo danas obići sve poplavljene objekte, te maksimalno angažirati ljudstvo i materijalno-tehnička sredstva . Pošto se prognoziraju nove padaline naredba je da se poduzmu preventivne mjere i sagleda gdje se može intervenirati da se spriječi plavljenje objekata. Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci na poplavljenim područjima su i danas. Voda se još nije povukla'', kazao je šef Službe Civilne zaštite Cazin Said Mujić.

Još uvijek ima poplavljenih objekata iako se osjeti blagi pad razine vode. Od sinoć je zabilježeno desetak klizišta. Najteža situacija je u mjesnim zajednicama Tržačka Raštela i Pjanići.

Rijeke Korana i Mutnica u MZ Tržačka Raštela su se izlile na poljoprivredne površine, a poplavljeno je i deset stambenih objekata. Voda se povlači, ali je prisutan problem na putnim komunikacijama, javlja Fena.

Također poplave su registrirane i na području Bihaća

U HNŽ-u stanje pripravnosti

Upozorenje na mogućnost poplava vrijedi u HNŽ-u. Naime, Županijski stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije održao je u peta. izvanrednu sjednicu na kojoj je analizirano stanje u svezi s obilnim padalinama na prostoru BiH, s posebnim osvrtom na HNŽ.

Službe civilne zaštite u jedinicama lokalne samouprave upozorene su i na potrebu stalnoga praćenja stanja vodotoka i komunalne infrastrukture, kao i da potencijalno opasna mjesta, na kojima može doći do izlijevanja vode ili pojave klizišta, odmah evidentiraju i prate. Također, naglašeno je kako je sve uočene promjene potrebno odmah prijaviti Operativnom centru Županijskog stožera civilne zaštite.

Trebinjci ostali bez vode

Obilna kiša koja je pala u popodnevnim satima na području Trebinja prouzrokovala je blago zamućenje vode na izvorištu gradskog vodovoda.

Iz trebinjskog ''Vodovoda'' savjetuju potrošače da danas i tijekom vikenda vodu za piće prije upotrebe prokuhavaju iz preventivnih razloga.

Prema podacima iz Meteorološke stanice Trebinje, samo za dva sata u tom gradu je palo 67 litara kiše po metru kvadratnom.

Lokalni portali su javili da je obilna kiša prouzrokovala zastoj prometa u više ulica.

Glavna ulica je bila potpuno poplavljena, a voda je ušla u više poslovnih objekata.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Trebinje su izašli na teren kako bi pomogli u ispumpavanju vode iz najugroženijih objekata.

Hrvatska se bori s poplavama

Poplave su pogodile i susjednu Hrvatsku. Dok su jučer pod vodom bile Vodice, danas je pod vodom Dubrovnik. Lokalni portali objavili su fotografije koje glavnu ulicu u gradskoj jezgri, Stradun, prikazuju pod vodom, zbog jake kiše i vode koja se zadržava na cestama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zatvorena je Jadranska magistrala (D8) između Vidikovca (Dubrovnik) i Mlina (Župadubrovačka), izvijestio je popodne Hrvatski autoklub (HAK).

Obilazak samo za osobna vozila je preko Postranja u Župi dubrovačkoj, a na ostalim cestama vozi se otežano, javlja Fena.

Također, uslijed obilne kiše koja pada na dubrovačkom području došlo je do zamućenja izvorišta Omble, Palate i Duboke Ljute iznad dozvoljene vrijednosti, priopćio je Vodovod Dubrovnik.

Tijekom dana očekuje se pojava povišene mutnoće u vodoopskrbnoj mreži Grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Zatona, Trstenog, Brsečina, Orašca i Elafita. Takva voda ne odgovara Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju.

Iz Vodovoda preporučuju vodu prije uporabe pustiti da se istaloži te nakontoga bistri dio prokuhati. Voda se može može koristiti za kuhanje, tuširanje, pranje zubi i ostale sanitarne potrebe.

Djelatnici Vodovoda Dubrovnik vrše redovitu dezinfekciju i kontrolu cjelokupnog vodoopskrbnog sustava, stoji u priopćenju.

Alarmantno je također stanje i u Karlovcu i njegovoj okolici, gdje se užurbano rade zečji nasipi zbog vodenog vala koji bi večeras na ovom području mogao dosegnuti vrhunac.

Vodostaj Korane se očekuje 770 cm, što je 50 cm niže nego u veljači ove godine, a strahuje se da bi prve kuće mogle biti poplavljene do 30 centimetara, prenijeli su hrvatski mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close