Europski put

Čavić: Dodik je došao pameti i konačno podržao izjavu

Vijesti / Flash | 31. 01. 2015. u 12:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da ga raduje da su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i „njegovi saveznici“ podržali zajedničku izjavu Predsjedništva BiH o europskom putu BiH, iako su do jučer tvrdili da Predsjedništvo nema nadležnost za ta pitanja i da izjavu nikada neće podržati.

''Raduje me da su došli pometi i pristali na ono što je razumno'', kazao je Čavić na press konferenciji u Banja Luci i ponovio da je zajednička izjava dobra za BiH, ali je tek „ulaznica“ u jedan težak proces reformi koje dolaze nakon ove izjave, uz značajnu podršku EU.

Naveo je da se u izjavi uvažavaju nadležnosti svih nivoa vlasti u tom procesu te da to ni ranije nije bilo sporno, a očekuje da se ona vrlo brzo usvoji u parlamentu kako bi se pristupilo njenoj realizaciji.

Čavić je ustvrdio i da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić (SNSD) dao ostavku kako bi otišao na lagodniju poziciju šefa Ureda predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

Smatra da je Tučić u najlošije vrijeme dao ostavku, te da se rukovodio političkim, a ne praktičnim razlozima.

''Stoga je u potpunoj kontradikaciji njegova navodna nespremnost da podrži izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu s činom ostavke, jer je tom ostavkom nadležnost za davanje suglasnosti ministarstva za izvoz oružja prebacio na svoju zamjenicu iz SDP-a. Da je iskreno htio da se suprotstavi izvozu oružja, onda je trebao da ostane na mjestu ministra, napiše rješenje kojim odbija da da suglasnost za izvoz naoružanja u Ukrajinu ili da ne potpiše i kaže da čeka naredni saziv Vijeća ministara'', rekao je predsjednik NDP-a.

Tvrdi da je Tučić zato odlučio ''pobjeći na mjesto bez odgovornosti, prije nego što donese odluku zbog koje bi mogao politički da se sukobi s predstavnicima nekih zapadnih zemalja koje snažno podržavaju izvoz oružja“.

Čavić je pozvao sve aktere u BiH da spriječe izvoz naoružanja iz BiH u Ukrajinu, jer, pita, da li će BiH sutra dati suglanost za izvoz oružja u samoproglašene države Donjeck i Lugansk, ukoliko bi to i one zatražile.

''Nama ne treba petljane u unutrašnji sukob u Ukrajini i svrstavanje na jednu stranu'', rekao je predsjednik NDP-a.

On je ponovio da se sporni zakon o javnom redu i miru u RS-u, kojim se javnim prostorom smatraju i društvene mreže, treba da povuče iz skupštinske procedure, jer je prošao rok od šest mjeseci od predlaganja nacrta i prijedloga tog akta.

Kopirati
Drag cursor here to close