ko tu koga

Čavara pita građane: Za koga i u ime koga radi postojeća Vlada FBiH?

Vijesti / Flash | 04. 03. 2015. u 16:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara oglasio se danas priopćenjem za javnost u kojem, kako ističe, svakom građaninu FBiH postavlja pitanje - „Na temelju kojeg Ustava i kojeg zakona postojeća Vlada FBiH temelji postojanje i svoj rad, odnosno za koga i u ime koga rade?“.

U priopćenju se podsjeća da je 17. ožujka 2011. godine "kršenjem Izbornog zakona i suprotno Naputcima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, preuzeta vlast u FBiH", zbog čega je SIP 24. ožujka iste godine utvrdio da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i entitetske vlade nije proveden sukladno Izbornom zakonu i poništilo njihov izbor.

''Također, podsjećamo da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH 12. veljače 2013. godine donio Odluku o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBIH, a Dom naroda Parlamenta FBiH je 15. veljače 2013. godine izglasao nepovjerenje Vladi FBiH „izabrane“ 17. ožujka 2011. godine. A, sukladno Ustavu FBiH poglavlje IV.B.3. članom 5.3., Vlada FBiH je smijenjena većinom glasova u svakom od Domova Parlamenta FBiH'', navodi se u priopćenju.

Obzirom da se za ovu odluku, ističe predsjednik Čavara u svom priopćenju, tražilo izjašnjavanje po pravilu odlučivanja o vitalnom nacionalnom interesu u Domu naroda, ista nije stupila na snagu do odluke Vijeća za vitalni nacionalni interes pri Ustavnom sudu.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je 26. veljače 2015. godine tražio informaciju od Ustavnog suda FBiH u kojoj fazi rješavanja se nalazi zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji je istaknut kod donošenja Odluke o smjeni Vlade FBiH. SIP BiH je nakon općih izbora 2014. godine donio Naputak o obavljanju samo neophodnih poslova za osobe koje su izabrane u zakonodavna tijela, a obnašaju dužnosti u izvršnim tijelima iz prethodnog mandata. Premijer i pet ministara u Vladi FBiH izabrani su u zakonodavna tijela na koje se odnosi Naputak.

''Obzirom na očigledno nepoštivanje ovog Naputka, predsjednik FBiH je 20. veljače 2015. godine izdao nalog Vladi FBiH sa ciljem zaštite zakonitosti. Dakle, aktualna Vlada FBiH je formirana nezakonito i izglasano je nepovjerenje u Parlamentu FBiH, građani su rekli „NE“ na izborima takvoj Vladi, krše Naputak Središnjeg izbornog povjerenstva i ne poštuju Ustav FBiH'', zaključuje se u priopćenju iz Ureda predsjednika Federacije, Marinka Čavare.

Kopirati
Drag cursor here to close