Predsjednik FBIH

Čavara: Nisam taj koji tuži, ja sam predsjednik FBiH

Vijesti / Flash | 30. 06. 2015. u 08:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je u intervjuu za novi broj magazina "Start" da je od četiri ostavke ministara iz Demokratske fronte prihvatio samo ostavku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića jer se "gospodin Bajrović ponašao tako da nije poštivao ni Ustav ni Zakon o vladi, ni odluke Vlade FBiH i drugih institucija FBiH i bio je remetilački faktor u radu Vlade".

''To dovoljno govori o odnosima koje je on uspostavio sa ministrima. Ono što je pokazao svojim radom i javnim nastupima nije ostavljalo mjesto dilemi da takva jedna osoba ne može obnašati dužnost ministra jer on ne poštuje ustav i zakone. Zato sam prihvatio njegovu ostavku'' kaže Čavara.

Tri preostale još uvijek nije prihvatio jer, kakao kaže, DF pokazuje da ne misli izaći iz vlasti, "nego samo obmanjivati javnost i kroz poziciju dopredsjednika blokirati svaku moguću popunu Vlade FBiH ili uvođenje nekog novog partnera u vlast kako bismo dobili novu većinu i nastavili usvajati zakone".

''DF je svojim ponašanjem pokazala da želi blokirati FBiH, što nije dopustivo ili je barem za mene neprihvatljivo da u tome sudjelujem. Sukladno zakonu, obaveza ovo troje preostalih ministara i ministrice iz DF je da izvršavaju dužnosti ministra i njihovo je pravo i odgovornost kako će se prema tome odnositi. Mislim da je manje štetno da oni rade u ostavci nego da zbog ponašanja dopredsjednika iz DF-a ne možemo popuniti te pozicije novim ministrima ili partnerima u vlasti. Odluku sam donio u interesu FBiH, sukladno Ustavu i zakonima u FBiH'' rekao je Čavara.

Po njegovim riječima, Bajrović ima "neku svoju fikciju" o građanskoj državi, ne poštujući ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

''Nitko ne dvoji da i građani trebaju biti jednaki pred zakonima, ali nitko ne treba dvojiti da su sva tri naroda ravnopravna u FBiH, što je Bajrović negirao u svakom svom istupu. On ne može donositi neke svoje odluke suprotne odlukama Vlade. Takvo ponašanje je neprihvatljivo jer Vlada mora biti tim, a odluke Vlade i pojedinih ministarstava moraju biti sinkrone i komplementarne jer samo tako može funkcionirati vlast u FBiH'' kaže predsjednik Federacije BiH.

Upitan hoće li ga možda tužiti, odnosno učiniti nešto da on snosi posljedice za to kršenje, Čavara je rekao da on nije taj koji tuži.

''Ja sam predsjednik FBiH i imam jasno propisane nadležnosti, mada mnogi zakoni nisu jasno prepoznali ovlasti i ustavne nadležnosti predsjednika FBiH i to treba dodatno pojasniti i definirati. Ali Bajrović je na temelju svog promišljanja i uredbi za koje je mislio da su iznad onog što radi Vlada, mislio da ima pravo samostalno uređivati upravne strukture u svim poduzećima iz polja djelovanja Ministarstva energetike i industrije i ponašao se kao da ministar ima pravo uređivati sve upravljačke strukture u oblasti tog ministarstva, a apsolutno je neprihvatljivo da takve ovlasti ima bilo koja osoba jer ne može se tako upravljati imovinom koja je vlasništvo svih građana FBiH. Tom imovinom se mora upravljati stručno i u interesu svih stanovnika FBiH'' rekao je, između ostalog, Čavara u intervjuu za "Start".

Kopirati
Drag cursor here to close