Skupa vojska

Časnika više nego vojske, operativno 48 posto borbenih sredstava i 20 posto krila

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić izjavila je danas u Sarajevu kako se na osnovu izvještaja o radu Ministarstva obrane u prošloj godini postavlja pitanje može li BiH sebi dozvoliti ovakve i ovolike Oružane snage.

U raspravi o izvještaju Ministarstva obrane za prošlu godinu vođenoj danas na Komisiji za obranu i sigurnost, Majkić je ocijenila neprihvatljivim podatak iz izvještaja da je broj časnika u Oružanim snagama BiH i dalje za tisuću veći od broja vojnika.

"U periodu od 2008. do 2013. godine Ministarstvo odbrane utrošilo je 48 milijuna KM za smještaj oficira, podoficira i vojnika", navela je Majkić i dodala da je za taj novac prilagođavanjem postojećih kapaciteta mogao biti trajno riješen problem njihovog smještaja.

Majkić se osvrnula i na podatak da je operativno svega 48 posto borbenih sredstava i 20 posto zrakoplovstva kojima raspolažu Oružane snage BiH.

Kada je riječ o pokretnoj i nepokretnoj vojnoj imovini, Majkić se založila za pronalaženje trajnog dogovora o ovom pitanju.

Govoreći o viškovima naoružanja, te nestabilnom streljivu i minsko-eksplozivnim sredstvima, Majkić je istakla kako ovo pitanje nije u cijelosti riješeno.

"BiH je jedina zemlja koja detonacijom na otvorenom, na poligonu u Glamoču, uništava streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, zagađujući time okolinu", upozorila je Majkić i dodala kako se zalaže za još intenzivniju suradnju Povjerenstva i Ministarstva obrane u rješavanju brojnih problema u oblasti obrane.

Predsjedatelj Povjerenstva za obranu i sigurnost Sifet Podžić konstatirao je kako je iz izvještaja Ministarstva obrane vidljivo da je od 113 programskih ciljeva u prošloj godini potpuno provedeno 80, a 27 djelomično, dok šest nije uopće provedeno.

"Ministarstvo obrane i Oružane snage prošle godine radili su na razminiranju, a zapaženu ulogu imali su i za vrijeme katastrofalnih poplava", podsjetio je Podžić.

Kao uspješan proces koji je Ministarstvo obrane provodilo u prošloj godini on je naveo slanje pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovne misije te nastavak suradnje s NATO-om, prenosi Srna.

Navodeći da se 90 posto proračuna Ministarstva obrane troši na personal, Podžić je ocijenio kako je u budućnosti potrebno razmišljati o obnavljanju materijalno-tehničkih sredstava kojima raspolažu Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

Član Povjerenstva Šemsudin Mehmedović rekao je da je svota od 1,8 milijuna KM za nabavku opreme nepodnošljivo mala.

"U budućnosti treba voditi više računa o tome i bilo bi dobro da Povjerenstvo stane iza jedne takve inicijative", rekao je Mehmedović.

Član Povjerenstva Ognjen Tadić iznio je stav da bi Komisija za obranu i sigurnost trebalo biti usmjerena na što čvršću suradnju sa svim predstavnicima političkih stranaka koji imaju veze s obranom i sigurnošću.

Komentirajući stavove članova Povjerenstva, ministar obrane BiH Marina Pendeš izjavila je kako bi izdvajanja za personal bila znatno manja kada bi postotak izdvajanja iz bruto društvenog proizvoda za obranu bio viši.

Prema njezinim riječima, putem izmjena zakona o službi u Oružanim snagama biće riješeno pitanje popunjavanja deficitarnih zanimanja, poput liječnika, medicinskih sestara ili voditelja specijalnim vozilima.

"Izmjenama zakona i pravilnika o unapređenju nastojat ćemo da riješimo narušenu piramidu, postojeći debalans u odnosu pripadnika Oružanih snaga", dodala je Pendeš.

Kao prioritet u budućem radu Ministarstva obrane ona je navela rješavanje pitanja pokretne i nepokretne imovine, a založila se i za rješavanje problema viškova naoružanja.

Ministrica obrane BiH zaključila je kako se može biti zadovoljno efektima Oružanih snaga s obzirom na njihovu opremljenost.

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost oba doma Paralmentarne skupštine BiH primila je danas k znanju izvještaj Ministarstva obrane BiH za 2014. godinu kao i izvještaj o radu u prošloj godini Službe za poslove sa strancima.

Kopirati
Drag cursor here to close