Carl Bildt osumnjičen za rad s Rusima
Diplomatski incident
OBJAVA: Petak, 10. kolovoza 2012. 17:47
IZVOR: Fena
AUTOR: S.S.
Carl Bildt
0

Rusija je odbila obeštetiti Sedelmayera, pa je Agencija za rješavanje sporova naredila prodaju zgrade u vlasništvu Rusije kako bi se namirio dug.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt osumnjičen je da je djelovao u korist Rusije u vezi nekretnine blizu Stockholma. Zahtjev je parlamentarnoj komisiji podnijela opozicijska stranka Zelenih, koja optužuje Bildta da je pogodovao ruskoj strani u prodaji zgrade u ruskom vlasništvu.

Arbitražni sud u Stockholmu presudio je u korist njemačkog poslovnog čovjeka Franza Sedelmayera, kojem je ruska država oduzela poduzeće u Sankt Peterburgu 90-ih godina, i odredio obeštećenje od 3,6 milijuna eura uvećanih za sudske troškove.

Rusija je odbila obeštetiti Sedelmayera, pa je Agencija za rješavanje sporova naredila prodaju zgrade u vlasništvu Rusije kako bi se namirio dug. No Bildt je 27. srpnja potpisao jedno od tri pisma, kojima ministarstvo vanjskih poslova upozorava Agenciju da bi prodaja mogla naštetiti švedsko - ruskim odnosima.

Prodaja zgrade najavljena je za 07. rujan, a parlamentarna komisija proučit će zahtjev u proljeće 2013. godine. Bude li proglašen krivim, Bildt će imati neugodnosti, ali ne i službenih posljedica.