Crnadak

Carinska unija za BiH prihvatljiva, ali ne kao zamjena za članstvo u EU

Vijesti / Flash | 11. 04. 2017. u 18:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u Europskom parlamentu da je stvaranje carinske unije i jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu prihvatljivo za Bosnu i Hercegovinu ako bi to pomoglo zemlji na njenom putu prema EU, ali ne kao zamjena za članstvo.

"O tome još nismo razgovarali, ali mislim da mogu reći da bismo to podržali, jer to doživljavamo kao nešto što nam može pomoći putu prema EU, a ne kao zamjena za članstvo, što bi bilo neprihvatljivo. Također, znamo da oko toga postoje neke dileme kod drugih zemalja zapadnog Balkana", rekao je Crnadak u raspravi s članovima Odbora za vanjsku politiku EP.

Ideju o uspostavljanju carinske unije pokrenuo je srpski premijer Aleksandar Vučić uz podršku i komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, piše Tanjug.
Tu ideju na Odboru EP, oštro je odbacila hrvatska zastupnica Dubravka Šuica.

"Protivim se carinskoj uniji, uniji unutar unije. Prioritet svih prioriteta u Bosni i Hercegovini je promjena izbornog zakona" kako bi tamošnji Hrvati mogli birati svoje predstavnike, smatra Šuica.

Vanjskopolitički odbor je danas izglasao preporuku nacrta odluke na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, kojim se u obzir uzima pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.
Nakon toga uslijedila je rasprava najprije s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, a zatim i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, piše Tanjug

Kopirati
Drag cursor here to close