Uspješan sastanak

Bukvarević u Mostaru: Za branitelje želimo realan zakon

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 19:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas u Mostaru s predstavnicima općinskih i županijske vlasti, te s predstavnicima braniteljskih udruga.

Na sastanku, koji je ocijenjen vrlo uspješnim, predstavljene su i radne verzije zakona o demobiliziranim braniteljima, te zakona o braniteljskim udrugama.

"Imali smo vrlo uspješan sastanak tijekom kojega smo razmjenili informacije o aktivnostima u rješavanju otvorenih pitanja braniteljskih kategorija, a posebice smo tretirali dva radna materijala i to zakon o pravima demobiliziranih boraca, koji je 2008. stavljen izvan snage i do danas nije vraćen u proceduru, te zakon o braniteljskim udrugama", izjavio je Bukvarević novinarima nakon sastanka.

Po njegovim riječima, zakonom o demobiliziranim braniteljima predviđeno je 16 pojedinačnih prava, od kojih se mnoga već koriste kroz dopunske zakone po županijama.

"Mi ovim zakonom želimo ujednačiti ta prava. Pored ostaloga, cilj nam je da sve braniteljske kategorije imaju regulirano zdravstveno osiguranje na cijeloj teritoriji FBiH, a posebno definirati na koji način branitelji i njihove obitelji ostvaruju pravo na zapošljavanje po prioritetima. Također želimo definirati i odredbe koje sankcioniraju one koji ne poštuju pravo pri prednosti zapošljavanja djece poginulih šehida, ratnih vojnih invalida i braniteljskih kategorija", kazao je ministar Bukvarević, naglasivši kako se želi donijeti realan zakon koji će biti provodiv.

Inače, Hercegovačko-neretvanska županija peta je po redu koju je federalni ministar Bukvarević posjetio kako bi razgovorao o donošenju spomenutih zakona, a u srijedu je u posjetu Zapadnohercegovačkoj županiji.

Po njegovim riječima, završetak posjeta svih deset županija u Federaciji BiH planiran je do konca veljače, dok bi kako je kazao, nacrt ovoga zakona svjetlo dana trebao ugledati koncem ožujka.

Kada je u pitanju zakon o braniteljskim udrugama, ministar Bukvarević je kazao kako se tim zakonom želi uvesti reda, odnosno da se točno zna tko može osnovati i kako može predstavljati braniteljsku organizaciju, ali da se i na reprezentativni način znaju obveze tih organizacija.

Županijski ministar branitelja Oliver Soldo novinarima je kazao kako je Hercegovačko-neretvanska županije jedna od županija koja je u proteklom razdoblju stradala zbog, kako je naveo, pravnog nasilja koje je provođeno nad braniteljima, te kako se to promjenilo s dolaskom nove federalne vlasti.

Ocijenio je današnji sastanak jako pozitivnim, kazavši kako se nada da će predstavljeni tekst zakona uroditi plodom, te da će se onim braniteljima koji su izvedeni iz prava, to pravo što prije vratiti.

Na dobroj suradnji ministru Bukvareviću zahvalio je i predsjednik Udruge razvojačenih branitelja HVO-a Nikica Tomić, kazavši kako se nada da će zajedničkim snagama zakon o pravima branitelja što prije ugledati svjetlo dana.

Kopirati
Drag cursor here to close