Široki Brijeg

Bukvarević: Revizorski timovi braniteljima neće učiniti nepravdu

Vijesti / Flash | 10. 02. 2016. u 15:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas u Širokom Brijegu s predstavnicima općinskih i županijske vlasti, te s predstavnicima braniteljskih udruga.

''Glavne teme sastanka bile su radni materijali zakona o pravima demobilizarnih branitelja, koji je 2008. stavljen izvan snage i do danas nije vraćen u proceduru, te zakona o braniteljskim udrugama'', kazao je nakon sastanka federalni ministar.

Osvrčući se na Zakon o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, ministar Bukvarević je podsjetio kako je pravilnik o ocjeni invalidnosti izmjenjen te je sada jasno definirano da svako ranjavanje i zatočeništvo u logoru nosi minimalno 20 posto invalidnosti, s tim da će se sačuvati sve prinadležnosti iz Republike Hrvatske.

Imenovani revizori

Bukvarević je kazao kako je u cijelosti izvršeno imenovanje revozorskih timova i to u u skladu i na prijedlog županijskih ministara i braniteljske populacije. Imenovano je sedam timova za kontrolu revizije, koji je sačinjen na paritetnoj osnovi, te Tim za koordinaciju revizije.

''Ti će timovi pregledati svu papirologiju i svakog branitelja ponaosob obraditi i nikome neće učiniti nepravdu, a institut za medicinsko vještačenje će svakog ratnog vojnog invalida pravilno i istinski pregledati i ocijeniti kakvo je njegovo pravo zdravstveno stanje'', naglasio je Bukvarević.

Ministar je podvukao kako su branitelji najznačajnija kategorija građana u BiH, ali i najosjetljivija.

''Moramo biti pažljivi u razgovorima i rješavanju tih pitanja te smo se dogovorili da će županijska ministarstva, federalno Ministarstvo i predstavnici braniteljske populacije zajedno rješavati sva otvorena pitanja u skladu sa zakonom i naravno s realanim financijskim mogućnostima županije i FBiH'', kazao je resorni ministar.

Po njegovim riječima, plan je da se prva faza revizije, koja podrazumijeva pregled dokumentacije, završi u ovoj godni, a druga faza, koja podrazumijeva kontrolu invalidnosti na Institutu za medicinsko vještačenje FBiH, u 2017. godini nakon čega će se krenuti s rješavanjem glavnog problema, odnosno zapošljavanju braniteljskih kategorija.

''Cilj nam je da sve braniteljske kategorije imaju regulirano zdravstveno osiguranje na cijeloj teritoriji FBiH, a posebno definiramo na koji način branitelji i njihove obitelji ostvaruju pravo na zapošljavanje po prioritetima. Također, želimo definirati i odredbe koje sankcioniraju one koji ne poštuju pravo pri prednosti zapošljavanja djece poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i braniteljskih kategorija'', kazao je ministar Bukvarević.

Ministar branitelja u ZHŽ-a Mladen Begić sastanak je ocijenio pozitivnim, ističuči kako je to primjer na koji način treba raditi te da je to dobra polazna osnova za donošenje spomenuta dva zakona.

Pokušaj prosvjedovanja ''Zaboravljenih branitelja''

''Zakonom o razvojačenim braniteljima predviđeno je 16 pojedinačnih prava, od kojih i zdravstveno osiguranje neuposlenog branitelja, kao i status braniteljskog dodatka koji bi trebao biti od 40 do 50 maraka mjesečno uz mirovinu'', kazao je predsjednik Udruge razvojačenih branitelja HVO-a Nikica Tomić.

Predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja ZHŽ-a Vlado Marušić nakon sastanka je pročitao rezoluciju koju je potpisala i njegova udruga, a u kojoj se traži smjena federalnog ministra Bukvarevića jer se, kako je kazao, Zakonom o pravima demobiliziranih branitelja diskriminiraju ''zaboravljeni branitelji''.

''Populacija zaboravljenih branitelja u FBiH broji 30000, a imaju status i uvjete da budu udruga od posebnog društvenog značaja'', poručio je Marušić, napomenuvši kako njegova udruga broji 3500 osoba.

Udruga zaboravljenih branitelja ZHŽ-a za danas je najavila mirni prosvjed pred zgradom Vlade ZHŽ-a, ali ga policija nije odobrila iz sigurnosnih razloga, kao i zbog toga što se prosvjed nije najavio pet dana ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close