Nerealni zahtjevi

Bukvarević i Novalić: Zahtjev za braniteljskim dodatkom je nerealan

Vijesti / Flash | 24. 06. 2017. u 12:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko bi se uveo braniteljski dodatak u Federaciji Bosne i Hercegovine dvije trećine proračuna bilo bi izdvajano za braniteljsko-invalidsku zaštitu, rečeno je danas nakon sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj je jedna od točka dnevnog reda bilo upravo rješenje pitanja demobiliziranih boraca.

Grupa demobiliziranih boraca prije 13 dana pješke je iz Tuzlanske županije došla pred zgradu Federalne vlade gdje traže usvajanje i objavu jedinstvenog registra branitelja, braniteljski dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje financiranja braniteljskih udruženja te besplatno liječenje.

Iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata istaknuto je da je u okviru zakonskih nadležnosti i u suradnji s Koordinacijom braniteljskih udruženja poduzeto više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika braniteljske populacije.

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je danas da je Vlada zaključila da je većina zahtjeva boraca već ispunjena, naglašavajući da su zakoni upućeni u parlamentarnu proceduru od kojih je jedan uspostavljanje jedinstvenog registra branitelja.

Pozvao je okupljene ispred zgrade da imenuju svoje predstavnike i razgovaraju s nadležnima u Vladi FBiH.

''Možemo doći do rješenja i pomoći onima kojima je to potrebno. Očekujem da će prevladati razum te da do takvih stvari neće doći'',, kazao je ministar Bukvarević.

Podsjetio je da kada je riječ o financijskim sredstvima, Federalna vlada postigla je sporazum sa udruženjima branitelja o dostignutim sredstvima u proračunu namijenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva braniteljskih kategorija koji će biti potpisan 28. lipnja.

''On predviđa da su u proračunu osigurana sredstva za potrebe branitelja te njih ne može biti više. Zahtjev za braniteljskim dodatkom jednostavno je nerealan i o tom pitanju trenutno ne možemo ništa obećati'', zaključio je Bukvarević.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić iznio je podatak da Vlada izdvaja 570 milijuna KM za braniteljske populacije od 1,9 milijardu KM prihoda, što znači da trećina federalnog proračuna bude utrošena na različita davanja za braniteljsku populaciju.

On je danas pojasnio da bi bilo potrebno osigurati još 770 milijuna KM, a to bi utjecalo na sve tokove u Federaciji BiH, a Vlada će stoga o tome upoznati sve zainteresirane budući da sama na sebe ne može preuzeti tu odgovornost.

U Federaciji BiH trenutno je 1.601 udruženje boraca, a Novalić kaže da bi bilo dobro da postoji samo jedno to bi im olakšalo komunikaciju, međutim, Ustav FBiH garantira slobodu udruživanja.

Do sada je izdvojeno 10 milijardi KM za boračke naknade, a 570 milijuna je najveći iznos za boračku zaštitu koji se izdvaja u regiji, istaknuto je također nakon sjednice Federalne vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close