Sajam knjige

Buha: Bošnjaci nikako da se riješe opsesije da je cijela BiH njihova

Vijesti / Flash | 27. 10. 2016. u 14:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Srpske Aleksa Buha rekao je da je srpski narod u BiH Daytonskim sporazumom prvi put na svom državnom tlu dobio granicu i dodao da Bošnjaci nikako da seriješe nekakve opsesije da je cijela BiH njihova.

"Nije i ne može biti, pogotovo poslije ovog presedana, koji traje evo već više od 20 godina. Mi smo se navikli na svoju državu i ne vjerujem da postoji sila, čak i međunarodna koja bi nam to uzela na bilo kakav način", rekao je Buha novinarima, prilikom posjete štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu.

Prisjećajući se potpisivanja Daytonskog sporazuma, Buha je rekao da je on insistirao da srpski narod dobije granicu, jer bez teritorije i granica nema ni identiteta, ni države, niti osnovnih stvari koje narod čini narodom i koje mu omogućavaju da normalno radi i živi.

Buha je naveo da u vrijeme potpisivanja Daytonski sporazum u očima Srpske nije bio nešto što je Srpska objeručke prihvatila, ali kako je vrijeme odmicalo, sve više se uviđalo da je to velika stvar.

"Što je vrijeme više odmicalo, sve više smo uviđali što smo dobili - teritoriju na kojoj možemo organizirati svoju državu, nekoliko funkcija na razini BiH koje nisu bile od presudnog značaja za Srpsku. Nama je bilo važno da imamo unutarnji suverenitet", istakao je Buha.

On je dodao da to znači nadležnosti u oblasti ekonomije, prosvjete, obrazovanja, kulture i unutarnje politike, sve što je potrebno da bi se zaokružio kakav-takav identitet neke nacije.

Buha je rekao da danas prvo pada u oči činjenica da je masa atributa samostalnosti Republike Srpske, što milom a pretežno silom, prešla na razinu BiH.

"Ne znam da li smo se mi, institucije i stranke, dovoljno opirali tome. U više navrata sam u Senatu predlagao da naša Narodna skupština donese jedan akt, kojim bi se tražilo vraćanje svih funkcija Republici Srpskoj koje su na silu otete, ali bio je i onih koje su prešle i našom suglasnošću pod pritiskom međunarodne zajednice", naveo je Buha.

 

Kopirati
Drag cursor here to close