Ogradom protiv izbjeglica

Bugarska namjerava proširiti ogradu od bodljikave žice na granici s Turskom

Vijesti / Flash | 20. 08. 2014. u 17:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bugarska bi mogla da proširi zaštitnu ogradu od bodljikave žice na granici s Turskom da bi zaustavila ilegalan priljev izbjeglica iz Sirije i Iraka, priopćili su u srijedu dužnosnici.

Državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Svetoslav Lazarov je izjavio da Bugarska razmatra da za 130 kilometara proširi ogradu duž 240 kilometara dugačke jugoistočne granice s Turskom.

Lazarov je rekao da bi se time napravila ušteda od 1,36 milijuna dolara mjesečno, s obzirom na to da se sredstva ne bi trošila za policijsko nadgledanje te oblasti.

- Naša zemlja ima dovoljno graničnih prijelaza i oni koji žele da dođu kao izbjeglice mogu tu da prođu - kazao je Lazarov novinarima.

Više od 10.000 izbjeglica, većinom iz Sirije, ušlo je prošle godine ilegalno iz Turske u Bugarsku. U pokušaju da to spriječe, bugarske vlasti su razmjestile više od 1.000 policajaca, prenosi agencija Reuters.

Bugarska je upozorila da bi zemlja narednih mjeseci mogla da se suoči s još većim priljevom izbjeglica zbog sve žešćih okršaja u Iraku.

- Situacija je alarmantna i možemo da očekujemo više izbjeglica s obzirom na događanja u Iraku - izjavio je potpredsjednik državne agencije za izbjeglice Vasil Varbanov.

Ministar vanjskih poslova Danijel Mitov upozorio je na "rizik uvoza terorizma".

Mitov je ocijenio da je situacija u Iraku rezultat neodlučnosti Zapada prema Siriju u posljednje tri godine.

Zaštitna bodljikava ograda, dugačka 33 kilometra i visoka tri metra, završena je polovicom srpnja.

Po ranijim podacima, po postavljanju ograde smanjen je broj ilegalnih prelazaka sa 2.000 na 300 mjesečno, prenosi agencija Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close