Analize i vizije

Budućnost Bosne i treći entitet

Vijesti / Flash | 29. 07. 2014. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna krizna grupa (International Crisis Group – ICG), think-tank pod snažnim utjecajem administracije SAD, objavio je 10. srpnja 2014. izvještaj o BiH pod nazivom ''Budućnost Bosne'' (Bosnia’s future), koji u velikoj mjeri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG-a u kojem se čak daje podrška ideji uvođenja entiteta s hrvatskom većinom.

Međunarodna krizna grupa (ICG) u svome najnovijem, ujedno i zadnjem, izvještaju u kojem obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine, na potpuno suprotan vrijednosno-teorijski način od dosadašnjeg analizira društveno-političku problematiku Bosne i Hercegovine.

U analizi izvještaja, koju je objavio Institut za društveno politička istraživanja iz Mostara, navodi se kako se u ranijim izvješćima analitičari ICG-a nisu ustručavali poricati činjenični ustavni okvir BiH odnosno koncept konstitutivnih naroda zauzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimjereniji za BiH.

''Sada tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani trebaju favorizirati federalistička rješenja, dok su centralistička pogubna. Značajan prostor daju i entitetu s hrvatskom većinom za koji smatraju da je dobro rješenje, a obrazloženje bošnjačkoga odbijanja toga rješenja im 'zvuči prazno''', navodi se u analizi koju potpisuje ''stručni tim'' mostarskog Instituta.

U izvještaju kao model za formiranje teritorijalno diskontinuiranih entiteta s većinom koju u svakome od njih čine pripadnici po jednog konstitutivnog naroda nude model po kojem djeluju infrastrukturni sustavi energetskih javnih poduzeća (elektroprivreda). Preporučuju i ponovno razmatranje prudskih principa iz 2008. godine.

Međunarodna krizna grupa skrenula je, navodi Institut, pozornost i na zaboravljenu činjenicu kako je ''na početku Federacija BiH bila federacija ne kantona, već dvije političke zajednice i oblasti pod njihovom kontrolom'' i da su u Federaciju na jednakopravnim osnovama ugrađeni Republika Bosna i Hercegovina sa svojim vojnim snagama (Armija BiH) i Hrvatska zajednica (kasnije Republika) Herceg-Bosna sa svojim vojnim snagama (Hrvatsko vijeće obrane).

''Zanimljiva je i konstatacija analitičara ICG-a da novi pristup ne podrazumijeva negiranje postojanja tri naroda Bosne i Hercegovine te da niti jedan ustavni projekt ne može uspjeti ako ne tretira građane onakvima kakvi jesu, a oni jesu u ogromnoj mjeri podijeljeni u tri zajednice'', navodi Institut za društveno politička istraživanja.

U analizi se ističe da "još revolucionarnu promjenu" predstavlja tvrdnja da je u BiH "potreban novi poredak : normalna federacija, teritorijalno definirana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima njezine tri zajednice i pravima svih građana".

U izvještaju ICG navodi se da nema ničeg pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom, koji bi riješio mnoge probleme - ne bi bilo više potrebe za županijama i odnosi između BiH i entiteta, kao i između entiteta i općina mogli bi biti konzistentni u cijeloj BiH.

Međunarodna krizna grupa navodi da je glavna prepreka entitetu sa hrvatskom većinom – politička.

"To je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno", ističu analitičari ICG, koji smatraju da je strah Bošnjaka od eventualnog referenduma o istupanju "hrvatskog entiteta" iz BiH neutemeljen s obzirom da to za skoro 20 godina nije učinila ni teritorijalno mnogo kompaktnija Republika Srpska.

Kopirati
Drag cursor here to close