Može krenuti naprijed

Bruxellesu ću reći kako BiH može nastaviti svoj europski put

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 18:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini izjavila je danas u Sarajevu da je usvajanjem Izjave o europskoj opredijeljenosti, BiH napravila korak naprijed k EU i da sada slijedi implementacija reformi koja neće biti laka.

''Ono što građeni ove zemlje traže je europska budućnost BiH i mislim da je itekako jasno da se ova očekivanja građana i ispune. Očekujemo da aktivnosti krenu bez odlaganja na svim razinama u BiH na izradi plana i programa socio-ekonomskih reformi u kontekstu Sporazuma za rast i zapošljavanje, uspostavljanja mjera za funkcionalnu tržišnu ekonomiju, provođenje mjera za jačanje pravne države i procesa pomirenja, kao i jačanje administrativnih kapaciteta i unapređenje efikasnosti institucija na svim nivoima'', istaknula je Mogherini na konferenciji za novinare u prostorijama Delegacije EU u BiH.

Na upit novinara kada se može očekivati aktivacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Mogherini je kazala da je to moguće već u ožujku kada će ona podnijeti izvještaj o napretku BiH te tražiti aktivaciju sporazuma.

''Idem u Bruxelles i tamo ću kazati kako BiH može nastaviti svoj europski put, da možemo krenuti naprijed. Nije ovo kraj puta koji moramo preći, ali je ključan korak'', dodala je Mogherini.

Na pitanje koje su to mjere koje BiH mora poduzeti kako bi se približila EU, Mogherini je kazala da BiH ne treba poduzimati bilo kakve korake zbog Bruxellesa, već zbog samih građana u BiH.

''Odnos EU - BiH nije odnos učitelja i učenika, već su reforme koje BiH treba poduzeti potreba njenih građana i neće EU govoriti BiH što treba ona uraditi, već će njeni lideri svojom voljom i u okviru institucija odrediti koje su to reforme potrebne kako ne bi imali 60 posto mladih bez zaposlenja'', kazala je Mogherini.

Upitana koliko će bolne reforme biti za BiH na europskom putu, Mogherini je rekla da ne postoji lista zahtjeva koja je načinjena u Bruxellesu, a treba se ostvariti u BiH.

''Ključni element odnosa između BiH i Bruxellesa nije odnos učitelja i učenika, niti mi dajemo ikakve domaće zadatke. Naime, reforme koje će se provoditi bit će rezultat političke odluke usuglašavanja institucija u skladu s potrebama građana BiH. Vrsta reformi, dinamika provođenja i njihova suština će ovisiti isključivo o ineteresima građana ove zemlje'', poručila je Mogherini.

Naglasila je da se reforme ne provode u BiH zato što to traži Bruxelles, već zato što to traže građani od svojih političkih lidera.

Kopirati
Drag cursor here to close