Suđenje završeno

Brojni nedostaci u dokaznim postupcima za pljačku kod Širokog Brijega

Vijesti / Flash | 10. 01. 2015. u 10:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slučaj milijunske pljačke novca u Dužicama kod Širokog Brijega u kojem su zaposlenici UniCredit banke Tomislav Matijević, Miljenko Brekalo i Fabijan Baković, te zaštitar Mate Karamatić optuženi da su pomogli pljačkašima uskoro bi trebao dobiti svoj nepravomoćni sudski epilog jer je jučer završeno suđenje, te je u ponedjeljak zakazano izricanje presude.

Podsjetimo, pljačka novca u Dužicama jedna je od najspektakularnijih na području ŽZH-a, a razbojnici su je izveli 5. listopada 2010. godine naoružani puškama i zoljom kada su presreli konvoj s novcem i oteli milijunski plijen, točnije oko 3,600.000 eura bez kovanica, te 150.000 maraka.

Nakon dugotrajne istrage, nije se uspjelo ući u trag razbojnicima, ali je podignuta optužnica protiv tada visokopozicioniranih bankara i službenika zaštitarske agencije, uz tvrdnju kako su oni pomogli razbojnicima koji su, očito, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom, te su se unaprijed pripremili i dočekali konvoj u zasjedi.

Tužitelj Borislav Čuljak jučer je u svojoj završnoj riječi u sudnici Županijskog suda u Širokom Brijegu istaknuo kako je on dokazao da su optuženici počinili kazneno djelo kako je to navedeno u optužnici, odnosno da su pomogli pljačkašima, te je zatražio od Suda da ih se kazni po zakonu. S druge strane, odvjetnici optuženih bankara i zaštitara su tražili da se njihovi klijenti oslobode navodeći kako nema dokaza za njihovu krivnju.

Odvjetnica Nada Dalipagić, koja zastupa Matu Karamatića je naglasila kako nije dokazan izravni umišljaj (kad je počinitelj bio svjestan svog djela i htio njegovo počinjenje), a dovela je u pitanje i čitavu optužnicu. "Opravdano se postavlja pitanje koji je cilj podizanja ovakvih optužnica kad bi danas na optuženičkoj klupi trebali sjediti počinitelji i trebali bi objasniti gdje se nalazi ogroman novac, a ne osobe koje s pljačkom nemaju nikakve veze", rekla je ona, a isto su tvrdili i drugi odvjetnici obrane.

Tako je Zdravko Rajić također tvrdio kako nije dokazan izravni umišljaj, te je naveo kako su njegovi klijenti, bankari Matijević i Baković, sve radili po procedurama i pravilnicima banke, te je također zatražio od Suda oslobađajuće presude.

Inače, upravo je jedan od njegovih klijenata ranije novinarima govorio kako je čitav ovaj proces samo skretanje s pravog puta, a u sudnici su tvrdili da s pljačkašima nemaju veze. Odvjetnik Ivan Brekalo, koji brani optuženog Miljenka Brekala, rekao je pak kako je njegov klijent bio samo brojač novca, te da je njegov zadatak bio samo nositi papire na granicu, navodeći kako niti on nije mogao imate veze s pljačkom.

Kopirati
Drag cursor here to close