Tragično

Broj poginulih u Gazi premašio 800, stradali i djelatnici UN-a

Vijesti / Flash | 25. 07. 2014. u 06:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj poginulih u izraelskim udarima na Pojas Gaze premašio je 800 pošto je u najnovijem napadu na grad Kan Junis poginula najmanje jedna osoba, priopćili su liječnički izvori.

Tenkovska granata pogodila je jednu kuću u tom gradu na jugu Pojasa Gaze usmrtivši najmanje jednu osobu, rekao je pglasnogovornik službe hitne pomoći Ašraf al Kudra, prenio je AFP, prenosi Fena.

Gotovo stotinu Palestinaca je poginulo u četvrtak, pokazuju podaci glčasnogovornika službe hitne pomoći, nakon čega je balans stradalih u 18-dnevnoj ofanzivi Izraela na Gazu premašio 800.

Ovo je najkrvaviji konflikt na okupiranoj palestinskoj teritoriji od vojne operacije iz 2009., podsjeća AFP.

Prema procjenama nevladinih organizacija, 80 posto žrtava čine civili, uključujući veliki broj žena i djece, prenosi Tanjug.

Stradali i djelatnici UN-a

Djelatnici Ujedinjenih naroda poginuli su u izraelskome napadu na školu u Pojasu Gaze, objavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je "snažno osudio" taj napad.

''Mnogo je mrtvih, među kojima su i žene i djeca, kao i zaposlenici UN-a'', rekao je Ban u priopćenju izdanome u New Yorku. Ban je rekao kako je "užasnut" tim napadom, "okolnosti kojega još nisu sasvim jasne".

Ban je još jednom "sve strane u sukobu pozvao da poštuju svoje obveze po međunarodnome humanitarnom pravu, da poštuju civile, nepovredivost objekata UN-a te obveze prema humanitarnim djelatnicima."

Sjedinjene Države "tužne" su zbog bombardiranja UN-ove škole u Gazi. Poginulo je najmanje 15 osoba.

''Duboko smo žalosni i zabrinuti zbog toga tragičnog događaja'', rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u Kairu u kojem državni tajnik John Kerry pokušava pregovorima postići prekid vatre.

''Ponovno pozivamo sve strane da udvostruče napore da spase civile'', dodala je.

Psaki nije direktno za taj napad okrivila Izrael, a u komentaru o Hamasu, palestinskome pokretu koji nadzire Pojas Gaze osudila je čuvanje oružja u zgradama u kojima je UN. "Sve strane pozivamo da poštuju život civila te međunarodno humanitarno pravo", rekla je.

Žele li Hamas i Izrael dogovoriti prekid vatre?

Kerry bi uskoro trebao ustanoviti žele li Hamas i Izrael dogovoriti prekid vatre u Gazi i neće beskonačno ostati u regiji, kazao je jedan američki dužnosnik.

''Postoje neslaganja između dvije strane, dakle njegov fokus je na traženju formule koja bi bila prihvatljiva za obje strane'', rekao je.

''Ali, on se tamo neće zadržati beskonačno i u skoroj budućnosti odlučit će postoji li volja da se dođe do dogovora o prekidu vatre'', prenosi Hina.

Kerry se nalazi četvrti dan u regiji kako bi pokušao zaustaviti 17-odnevni sukob u kojem su Palestinci izgubili preko 750 ljudi, a Izrael svoja 32 vojnika kao i tri civila.

Američki je dužnosnik kazao da će Kerry ostati u Egiptu najmanje još sutra ujutro kako bi nastavio raditi na postizanju prekida vatre.

On je u posljednja 24 sata razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, te ministrima vanjskih poslova Britanije, Egipta, Francuske, Njemačke, Jordana, Norveške, Turske i Ukrajine.

Očekuje se da bi se u Kairu trebao sastati i s glavnim tajnikom UN-a, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close