Promjena učestalosti

Britanska policija zabrinuta: U 2014. godini četiri pokušaja terorističkih akcija

Vijesti / Flash | 24. 11. 2014. u 10:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska policija je već onemogućila "četiri ili pet terorističkih zavjera" u 2014. godini, dok je prethodnih godina bila prosječno jedna zavjera godišnje, izjavio je u nedjelju šef Scotland Yarda pred početak kampanje senzibiliziranja javnosti.

''Posljednjih godina, prosjek je bio jedna zavjera godišnje, a ove godine ih je četiri ili pet'', izjavio je Bernard Hogan-Howe za BBC.

''Konstatirali smo da je došlo do promjena u učestalosti i težini zavjera'', dodao je on i izrazio "sve veću zabrinutost" zbog "usamljenih vukova".

Dužnosnik u Scotland Yardu odgovoran za protuterorizam Mark Rowley izjavio je da je Velika Britanija u 2014. godini uhapsila 271 osobu u okviru borbe protiv terorizma.

U četvrtak su tri osobe, osumnjičene za pripremanje "terorističkih akcija", osuđene.

Kako su objavili britanski mediji, oni su planirali odrubiti glavu jednoj osobi u Velikoj Britaniji, gdje je nivo sigurnosne uzbune podignut na "ozbiljan" krajem kolovoza zbog prijetnji atentatima povezanim sa Sirijom i Irakom.

Scotland Yard procjenjuje da je "više od 500" Britanaca otišlo da se bori u redovima grupa kao što je Islamska država i izražava strah da bi oni mogli planirati napade po povratku u Veliku Britaniju".

Bernard Hogan-Howe je pozvao javnost da pomogne policiji koja u ponedjeljak pokreće kampanju senzibiliziranja u tom smislu, javlja agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close