Strah od terorizma

Britanija raspoređuje vojnike, opasnost je ''kritična''

Vijesti / Svijet | 24. 05. 2017. u 07:11 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanske vojne snage bit će raspoređene kako bi ojačale sigurnost, rekla je u utorak premijerka Theresa May, a zemlja je povisila opasnost od terorizma na najvišu "kritičnu" razinu nakon napada bombaša samoubojice u Manchesteru u kojem je ubijeno 22 ljudi, među kojima i djeca.

May je rekla kako će pripadnici oružanih snaga biti razmješteni na ključnim mjestima da bi oslobodili policiju za ophodnje, a vojnici bi mogli biti raspoređeni na javnim događajima poput koncerata i sportskih događaja jer se smatra da potencijalno neposredno prijeti novi napad.

May je rekla kako je neovisno tijelo koje određuje razinu prijetnje preporučilo da se povisi na "kritičnu" s "ozbiljne" odmah nakon što je muškarac kojega je policija imenovala kao Salmana Abedija izazvao eksploziju improvizirane bombe u noći na utorak dok je publika izlazila s koncerta.

"Ovo znači kako je njihova procjena ne samoda napad ostaje vrlo vjerojatan nego da novi napad možda neposredno prijeti", rekla je May u televizijskoj izjavi nakon sastanka vladina odbora za reakcije na krize, prenosi Hina.

Britanska razina prijetnje međunarodnog terorizma bila je zadnji put na razini kritično u lipnju 2007.

May, koja bi trebala izaći na nacionalne izbore 8. lipnja, rekla je kako je muškarac, kojega je policija imenovala kao napadača, Salman Abedi, rođen i odrastao u Britaniji i da se provodi istraga je li djelovao sam.

"Napori poduzeti tijekom dana otkrili su kako postoji mogućnost koju ne možemo zanemariti da postoji šira skupina pojedinaca povezanih s ovim napadom", rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close