Neovisnost

Britanija na koljenima: Daju se veće ovlasti Škotskoj ako ostane u Kraljevstvu

Vijesti / Flash | 16. 09. 2014. u 10:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva dana uoči održavanja referenduma o neovisnosti Škotske lideri tri najjače političke stranke u britanskom parlamentu su obećali da će škotskim vlastima dati mnogo veće ovlasti, ukoliko narod te zemlje glasa protiv nezavisnosti i odcjepljenja zemlje od Ujedinjenog kraljevstva, prenosi Anadolija.

Škotski list Daily Record je na naslovnici današnjeg izdanja objavio dokument od tri dijela koji su potpisali britanski premijer David Cameron, njegov zamjenik Nick Clegg i lider najjače opozicijske Laburističke stranke Ed Milibrand.

U prvom dijelu dokumenta se navodi da će škotski parlament dobiti mnogo više ovlasti ako referendum rezultira ostankom Škotske u Kraljevstvu. U drugom dijelu se pod istim uvjetom obećava da će britanske vlasti osigurati ravnopravan pristup svim resursima, dok se u trećem dijelu navodi da će škotske vlasti imati pravo odlučiti o reformama u oblasti zdravstva.

I bivši britanski premijer porijeklom iz Škotske Gordon Brown je pozvao sunarodnjake da glasuju "protiv" na predstojećem referendumu i istaknuo kako će parlament Škotske dobiti nove ovlasti i više autonomije.

S druge strane, Nacionalna stranka Škotske (SNP), koja predvodi kampanju za neovisnost zemlje, tvrdi kako je jedini način da škotske vlasti dobiju autonomiju "da" na referendumu.

Škotski parlament osnovan je 1999. godine odlukom u mandatu bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i od tada ima velike ovlasti u kreiranju nacionalne politike u oblasti obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, umjetnosti... Ovaj parlament nema ovlasti u sektorima vanjske politike, odbrane, migracija, energetike i slično. Porezni sustav, navodi Anadolija, je također u nadležnosti britanskog parlamenta.

Posljednje ankete pokazuju blagu prednost protivnika odcjepljenja Škotske, ali polovica Škota, skoro dva milijuna njih, se izjasnila kao neodlučna.

Britanski premijer Cameron je pozvao narod Škotske da ne napuštaju "zajedničku obitelj" i obećao da će u tom slučaju škotske pokrajinske vlasti dobiti do sada neviđene ovlasti.

"Razdvojite politička pitanja od odcjepljenja. Mi želimo da vi ostanete u Velikoj Britaniji. Želimo to svim svojim bićem", poručio je Cameron.

Podsjećamo, referendum o neovisnosti Škotske bit će održan 18. rujna. Ukoliko se većina Škota izjasni za odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnici Škotske i Velike Britanije će u sljedećih godinu i pol voditi pregovore o raspodjeli dobara i drugih detalja, a Škotska će službeno svoju neovisnost proglasiti 24. ožujka 2016. godine.

S druge strane, dužnosnici Europske unije i NATO-a uporno šute o škotskom referendumu, ali u Bruxelles provijava strah od posljedica uspjeha separatista.

''Nemamo komentar i nećemo se miješati u unutarnje stvari zemlje članice'', poruka je koju u Europskoj komisiji već mjesecima ponavljaju na svako pitanje u vezi sa škotskim referendumom.

Neslužbeno, međutim, piše Fena nitko nije siguran što će se dogoditi ako većina Škota bude glasovala “da”, jer ogromna europska regulativa jednostavno nije predvidjela takvu eventualnost.

''Plovimo neistraženim vodama'', rekao je za Tanjug dužnosnik EU koji je insistirao na anonimnosti i dodao kako se većina nada da će Škoti ostati u Britaniji, pa se onda neće ni morati baviti ovim problemom. 

Kopirati
Drag cursor here to close