Čvrsti savez

Britanija će uvijek biti na strani Amerike

Vijesti / Flash | 23. 03. 2015. u 10:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ministar obrane Michael Fallon u ponedjeljak je poručio Sjedinjenim Državama kako će njegova zemlja uvijek biti na strani Washingtona na bojnom polju "čak i kada se svi ulozi povuku", u okviru kampanje ublažavanja američkih briga zbog mjera štednje u britanskoj vojsci.

Načelnik Združenog štaba Američke vojske, general Martin Dempsey, izjavio je u ovom mjesecu da je veoma zabrinut posljedicama ušteda na britansku vojsku i na buduću suradnju s Londonom, tradicionalno odanim američkim saveznikom.

Uoči britanskih nacionalnih izbora zakazanih za 7. svibnja, za koje se očekuje da će biti neuobičajeno tijesni, Konzervativci premijera Davida Camerona i opozicijska Laburistička stranka pod pritiskom su zastupnika iz svih stranaka da se obvežu na mjere štednje u vojnom sektoru nakon izbora. Obje stranke dale su čvrsta obećanja da će to i učiniti.

Fallon, koji je u ovom mjesecu održao razgovore s američkim ministrom obrane Ashom Carterom, izjavio je da Washington i britanski zastupnici nemaju razloga za brigu, prenosi Reuters.

''SAD shvaćaju što je zaista bitno u današnjem nestabilnom svijetu. Kada se svi ulozi povuku, Britanija će uvijek biti na vašoj strani. Naši američki prijatelji znaju da Britanija neće napuštati svoju poziciju'', piše Fallon u Daily Telegraphu.

Fallon navodi kako su britanske financije na čvrstim temeljima, da država ulaže u vojsku i da ima najveći vojni proračun u EU, kao i da jača svoje kapacitete u kriznim žarištima poput Iraka.

''Sjedinjene Države znaju da se mogu osloniti na Britaniju'', piše on, navodeći da je Carter dočekao u Washingtonu u ovom mjesecu riječima: "Hvala Bogu da smo zajedno u ovome".

Kopirati
Drag cursor here to close