Za izlazak iz EU 51,8%

Britanci izabrali izlazak iz Europske unije

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 05:05 Z.S:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija izglasala je na referendumu napuštanje Europske unije, zaključili su svi britanski mediji nakon prebrojane velike većine biračkih listića.

Ovo je prvi put u povijesti da neka država napušta Europsku uniju.

Prema trenutačnim neslužbenim rezultatima vode pristaše izlaska iz EU-a s 51,8%. To su rezultati nakon prebrojavanja glasova s oko 71,9% središta u zemlji.

EU Referendum Results - BBC News

Iako prebrojavanje glasova još nije okončano, Nigel Farage je održao svojevrsni pobjednički govor u kojem je rekao, ako se predviđanja o Brexitu ostvare, da će to biti pobjeda 'stvarnih, običnih i pristojnih ljudi' koji su se borili protiv 'multinacionalki, velikih banaka, laži, prevara i korupcije'.

"Vjerujem da će danas vjera u naciju, poštenje i iskrenost pobijediti", rekao je.

"Učinili smo to bez ispaljenog metka. učinili smo to ne samo za nas, nego za cijelu Europu, nadam se da će ovo srušiti taj propali projekt i vratiti Europu suverenih nacija", rekao je Farage.

"Neka ovaj datum, 23. lipnja, uđe u povijest kao naš dan nezavisnosti", zaključio je.

Bivši švedski političar Carl Bildt njegovu tvrdnju da se 'usuđuje sanjati kako će svanuti nezavisna Britanija' prokomentirao je da taj njegov san 'noćna mora'.

Predsjednik uglednog američkog vanjskopolitičkog think-tanka Council on Foreign Relations Richard Haass na Twitteru je napisao da 23. lipnja neće biti zapamćen kao britanski Dan nezavisnosti, već kao početak kraja Ujedinjenog Kraljevstva.

"EU je nova Jugoslavija", rekao je Nigel Farage prije 4 godine za Bljesak.info.

U međuvremenu, vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar se sunovratila i sada je na razini koja nije viđena 31 godinu, javlja Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close