Dvije škole

Brane u Jajcu što žele u Srpskoj

Vijesti / Flash | 22. 06. 2017. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U RS-u se traži nastavni program na bosanskom jeziku kao temeljno ljudsko pravo, u FBiH su to 'dvije škole pod jednim krovom'. To je dokaz kako Odluka o osnivanju škole u Jajcu i očigledna zlouporaba djece u političke svrhe, nisu ništa drugo nego odvraćanje pozornosti sa puno većih i, za život građana, važnijih problema'', navodi u priopćenju za javnost Hrvatska republikanska stranka Središnje Bosne.

HRS podsjeća kako je odluku o osnutku nove škole u Jajcu donijela Skupština Županije Središnja Bosna 12.07.2016., na zahtjev SDA i roditelja djece koja idu u škole u Jajcu. Dana 17. 8. iste godine odluka je objavljena u Službenim novinama, tako da su sve zakonske i legalne procedure ispoštovane na ovu temu.

''Međunarodnoj zajednici, OSCE-u , strankama koje oni financiraju i promoviraju, te nevladinom sektoru očigledno nije u cilju da legalne i legitimno izabrane institucije rade svoj posao, pa tako ovu odluku smatraju 'apartheidom i podjelom BiH'. Isti ti ljudi i subjekti, kada se radi o obrazovnom sustavu u RS-u, smatraju kako je temeljno ljudsko pravo bošnjačke djece u tom entitetu imati nastavu po bosanskom planu i programu. Tko je tu lud?! Dovoljno je bilo pogledati informativne emisije ovih dana po sarajevskim medijima. U istoj emisiji pušta se prilog o tome kako se Bošnjacima onemogućava njihovo pravo na nastavni program na njihovom jeziku (npr. bivši načelnik Srebrenice govori kako mu djeca pričaju ekavicom), dok u sljedećem prilogu to isto pravo u Mostaru, Jajcu i Travniku se zove apartheidom, podjelom BiH i dr'', navodi HRS.

Stranka navodi kako, ako im je već stalo do dobrobiti građana, zašto nitko od ovih dušobrižnika detaljnije ne propituje i ne istraži slučaj pronalaska eksplozivne naprave u blizini KŠC Travnik, koju je po službenoj verziji ''poplava izbacila''?

''Znajući kako u danima prije pronalaska naprave poplava uopće nije ni bilo, kako je naprava bila nova i bez ogrebotine riječnog korita, kako je, da je istina o poplavi, po morfologiji samog korita praktično nemoguće da se baš na tom mjestu zaustavi 'ploveći eksploziv', čudno nam je, ali ne i iznenađujuće, da se ignoriraju svi službeni i upiti na ovu temu i da nikoga ovaj slučaj ne zanima. Toliko i tome kako nam ne treba kanal, jer eto dobili smo 'podrobne' informacije i o ovom slučaju, kao i o mnogim sličnim. Ako je već kvaliteta obrazovanja u dušobrižničkom fokusu, zašto se javno ne otvori tema licenciranja brojnih privatnih škola i fakulteta, vrlo upitne kvalitete, a na kojima studiraju brojni studenti arapskog i turskog porijekla'', navodi HRS.

Dodaje se kako nitko ne propituje zbog čega su posljednjih dana sve učestaliji obavijesni razgovori po pitanju 'prijetnji za sigurnost BiH', zbog čega je 2.6. ove godine i uhićen turski državljanin u Novom Travniku, dok je, sudeći po medijskim objavama, problem za sigurnost neki koncert.

''Ne propituje se i sve veća prisutnost poklonika vehabijskog pokreta u Središnjoj Bosni, koji su dobili pojačanja u vidu oslobođenih lica iz akcija Rez, a dodatno bi ih ovih dana mogao pojačati i neslužbeni vođa Bilal Bosnić. Sve veća radikalizacija lokalnog stanovništva očigledno nikoga ne brine, ponajmanje SDA koji slavi viteštvo 'braće iz arapskih zemalja', a u danima dušobrižničke rasprave o školi u Jajcu, slave prekidanje postupaka zbog ritualnih ubojstava iz 1993.'', piše HRS.

''Zbog toga je ono u čemu se u potpunosti slažemo sa ovim međunarodnim pijavicama i njihovim lokalnim ispostavama, činjenica kako je sve, pa i problem škole u Jajcu, trgovina između HDZ-a BiH i SDA. Hrvatska stožerna stranka, kao što je to uobičajeno u Središnjoj Bosni, bespogovorno odobrava i podupire sve što SDA traži. Dovoljno se prisjetiti kako su Hrvati jednoglasno podržali uzurpaciju crkvene imovine. Svaka podignuta ruka se izdašno protuuslugom uzvrati na nekim drugim mjestima. Tako je podržana i ova odluka o otvaranju nove škole, s kojom se načelno slažemo, jer smatramo uistinu temeljnim ljudskim pravom roditelja da im djeca nastavu slušaju na jeziku i po programu kojeg žele. Problem leži u činjenici da se svjesno i vješto koriste ove teme, kako se ne bi govorilo o brojnim drugim temama koje se guraju pod tepih isključivo iz nekih osobnih interesa i trgovine i želje da se ne kvari lažna 'bratstvo-jedinstvena' slika suživota'', navodi HRS Središnja Bosna.

''U tome'', navodi se ''leži prava 'podjela BiH'. Zemlju 'dijele' oni kojima je problem obrazovanje na svom jeziku i/ili nečiji koncerti, dok se stvarni problemi ignoriraju i guraju pod tepih, dok jednom naglo ne isplivaju i sve nas zajedno zateknu. Kad do toga dođe, sigurni smo, neće biti ni pijavica iz međunarodne zajednice, kao ni ovih stranačkih trgovaca. Jedni će se vratiti svojim kućama, a drugi će otići svojim kućama u inozemstvo. Zato krenimo razgovarati o istinskim problemima našega društva, ne zloupotrebljavajmo djecu za interesne stvari i pustimo da legalno i legitimno izabrane institucije rade svoj posao'', navodi HRS Središnja Bosna.

Kopirati
Drag cursor here to close