Žalba iz Haaga

Brammertz traži ponovno zatvaranje Šešelja

Vijesti / Flash | 21. 01. 2015. u 15:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Haškog tribunala zatražilo je po drugi put da Raspravno vijeće optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji vrati u sudski pritvor u Sheveningenu. Tužiteljstvo je uložilo žalbu na odluku kojom je, minulog tjedna, Vijeće sudije Jean-Claudea Antonettija odbilo njegov prvi zahtjev da Šešelju naredi da se vrati u pritvor.

U žalbi, glavni tužitelj Serge Brammertz ponavlja tvrdnju iz prvog zahtjeva da je Šešelj, svojim ponašanjem i izjavama u Srbiji, 'potkopao' duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na vlastitu inicijativu, 'iz humanitarnih razloga' donijelo Vijeće. Šešelj je, kako je naglasio Brammertz, 'izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal' i 'zaprijetio ljudima koji surađuju s Tužiteljstvom'.

"On je jasno pokazao da mu njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su pođarujuće i uvredljive za svjedoke, žrtve i njihove zajednice. Također, on je davao izjave koje pod znak pitanja stavljaju ocjenu Raspravnog vijeća o ozbiljnosti njegovog zdravstenog stanja", naveo je Brammertz.

Tužitelj Brammertz ocijenio je i da se pokazalo da su uvjeti koje je Raspravno vijeće odredilo za Šešeljev privremeni boravak na slobodi – da preda putovnicu vlastima Srbije, da ne stupa u kontakt sa svjedocima i žrtvama, da ne ometa tok pravosudnog postupka i da se pojavi pred Tribunalom kada mu bude naređeno – 'očigledno neprikladni'.

Kao dokaze, tužitelji su, kao i u prvom zahtjevu, naveli izjave Šešelja da se neće dobrovoljno vratiti u Haag na izricanje presude i da 'može samo javno da žigoše izdajnike koji prave nagodbe sa Tužiteljstvom za niže kazne i pristaju da lažno svjedoče za Tužiteljstvo'.

Citirali su i Šešeljevu 'čestitku' 'srpskim četnicima na oslobađanju Vukovara', kao i njegovu izjavu da nikada neće odustati od 'Velike Srbije'. Tužiteljstvo zahtijeva da suci opozovu odluku o privremenom oslobađanju, da nalože da se Šešelj vrati u Haag i da se, potom, održi rasprava o njegovom zdravstvenom stanju i uvjetima pod kojim bi, eventualno, ponovno mogao biti privremeno oslobođen.

Odluku o tim zahtjevima tužitelja Brammertza donijet će Žalbeno vijeće Tribunala, a ne prvostupanjsko vijeće suca Antonettija. Lider Srpske radikalne stranke (SRS) optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH počinjene u razdoblju od 1991. do 1993. godine. U pritvoru Tribunala bio je od 24. ožujka 2003, nakon što se dobrovoljno predao, a u studenom prošle godine je privremeno oslobođen do izricanja presude, prenosi Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close