ICTY

Brammertz: Nadao sam se da ću vidjeti da je ostvaren veći napredak

Vijesti / Flash | 09. 04. 2014. u 18:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima udruženja žrtava iz raznih dijelova BiH.

Posjet je u upriličen u kontekstu izvještaja koji priprema za Vijeće sigurnosti UN-a, a trebalo bi da bude podnesen za tri do četiri tjedna.

Brammertz je nakon tih sastanaka kazao novinarima da i predstavnici tih udruženja žele vidjeti veći napredak u predmetima i kad je riječ o aktivnostima koje poduzimaju sudovi kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini.

''I dalje, kao i prije šest mjeseci, jedno od važnih pitanja je traženje nestalih osoba. To je pitanje koje sam uključio i u svoj govor pred Vijećem sigurnosti i u svoj izvještaj koji sam njima podnio. Ja sam zamolio međunarodnu zajednicu da i dalje zadrži potragu za nestalim osobama kao jedan od glavnih prioriteta'', kazao je.

Puno puta smo, kaže Brammertz, govorili o pomirenju i o tome da treba ići naprijed i što je ovoj zemlji potrebno da bi se to i ostvarilo.

''I ranije sam spomenuo da je odgovornost i pozivanje na odgovornost za zločine koji su počinjeni jedan od uvjeta da bi došlo do pomirenja.

Znam da još tisuće obitelji čeka da sazna šta je s njihovim najdražim koji su nestali i jasno mi je da se bez te izvjesnosti o sudbini tih ljudi ne može ići naprijed'', naglasio je.

Pokrenuto je, kaže, i pitanje istrage u predmetima seksualnog zlostavljanja.

''Znam da je nedavno u izvještaju OSCE-a rečeno da jeste urađeno nešto po tom pitanju, ali i dalje treba ubrzati istragu'', kazao je.

Suradnju njegovog ureda tužiteljstva i ureda glavnog tužitelja BiH po pitanju ratnih zločina ocijenio je konstruktivnom te kazao da imaju veliku razmjenu informacija u značajnom broju predmeta.

''Iako ponekad izražavam frustraciju u vezi sa sporim napretkom koji je ostvaren u velikom broju slučajeva, mi i dalje podržavamo rad glavnog tužitelja i njegovih suradnika i nastavit ćemo to i ubuduće po svim pitanjima po kojima surađujemo'', kazao je.

Brammertz kaže da je jutros imao i sastanak u uredu glavnog tužitelja BiH, a razgovarano je o strategiji za ratne zločine, ali su se, kako je kazao, dotaknuli i predmeta iz kategorije dva.

''Nažalost, bilo je malo vidljivog napretka u ovim predmetima. Nadam se da će se stvari izmijeniti, da će u narednih šest mjeseci biti ostvaren veći napredak, tim prije što je zaposleno mnogo novih tužitelja. Razumijem da moje kolege, ovdje u BiH, rade pod teškim okolnostima, ali sam se nadao da ću vidjeti da je ostvaren veći napredak'', kazao je.

Brammertz je za sutra najavio niz sastanaka sa predstavnicima OSCE-a i EU, a jučer se sastao s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i njegovim suradnicima.

Ovo je redovna radna posjeta tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertza BiH, u okviru priprema za izvještaj o strategiji završetka rada ICTY-a koji će u svibnju podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close