Rasprava o RTV-u

Bradara prekinula sjednicu Doma naroda; ništa od Upravnog odbora RTV FBiH

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 16:23 T.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljeno razrješenje Upravnog odbora Javnog servisa Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine i raspisivanje natječaja za imenovanje novog, privremenog, nije dobilo epilog na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH održanoj u Sarajevu.

Predsjedavajuća Lidija Bradara je prekinula sjednicu kod te točke dnevnog reda nakon kraće rasprave izaslanika povodom jednog izričitog zahtjeva Kluba zastupnika bošnjačkog naroda.

Bošnjaci su, naime, tražili da se Federalna vlada obaveže na predlaganje Parlamentu izmjena Zakona o RTV-u FBiH, odnosno da se bez zakonskih izmjena ne smjenjuje Upravni odbor i raspisuje natječaj za novi.

Bošnjaci su tražili da o ovom njihovom prijedlogu Dom naroda glasuje u formi predloženog zaključka, a time što je predsjedavajuća Bradara prekinula sjednicu, smatraju da je prekršila Poslovnik.

Podsjećaju da zaključak, kao proceduralna forma, iziskuje da se o njemu glasuje obavezno.

Bradara je po prekidu sjednice novinarima rekla da je to učinila jer nije bilo suglasja Kolegija Doma o nastavku.

Dodala je da će sjednica biti nastavljena drugi put.

Kad su Bošnjaci predložili zaključak prema kojem je prvi neophodni red poteza trebala biti izmjena zakona o RTV servisu (a ne smjena Upravnog odbora i raspisivanje natječaja o uspostavi novog, privremenog), podržali su ih kolege iz izaslaničkog kluba Srba, ali ne i iz Kluba Hrvata.

Hrvati su inzistirali da je Upravnom odboru RTV-a FBiH istekao mandat još prije nekoliko godina, kako su rekli, da treba imenovati privremeni, kao i da sve to ne bi omelo potrebno mijenjanje Zakona.

Nakon kraće rasprave izaslanika iz triju klubova, predsjedavajuća je proglasila prekid, a kad su Bošnjaci negodovali rekavši da se, prema Poslovniku, moralo glasovati o predloženom zaključku, odgovorila je da (zaključak) ne bi nikoga obavezivao i da se Vlada i inače može upoznati sa suštinskim zahtjevom u njemu.

Kopirati
Drag cursor here to close