Zagrebački nadbiskup

Bozanić: Protivnici su pokušali zatrti spomen na kardinala Stepinca

Kultura / Flash | 20. 04. 2014. u 12:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je na svečanoj uskrsnoj misi u zagrebačkoj prvostolnici istaknuo kako su protivnici kršćanstva desetljećima pokušavali zatrti i sam spomen imena kardinala Alojzija Stepinca, ali nitko i ništa Crkvu nije moglo i ne može zaustaviti na putu prema svetačkome naslovu blaženog Alojzija, kojim ga je Bog ovjenčao.

"Povijest nas uči da svaki put kada nekome same ideje kršćana postanu smrtni neprijatelji, prava je istina da se progonitelji zapravo boje nositelja tih poruka – u kojima se krije daleko veća snaga, nego što se to javno nastoji prikazati", rekao je kardinal.

Povijesno gledano, dodao je, ne trebamo ići dalje od našega blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čiji sveti grob čuva ova zagrebačka katedrala.

Kardinal Bozanić naglasio je kako mudrost danas govori i ovo: ne znači li sustavno ponižavanje žrtve hrvatskih branitelja i poigravanja s njima, u zadnje vrijeme po starim već viđenim metodama, zapravo činjenicu da se u njima krije nesaglediv potencijal za izlazak naše domovine iz krize u koju je dovedena?

"Što nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?", upitao je nadbiskup Bozanić.

''Ne pokazuje li, za razvijeni svijet nepojmljiva nesnošljivost prema zagovarateljima biblijskih vrjednota u sveučilišnom životu, zapravo da su više od dva desetljeća nakon izborene slobode, stasale generacije sveučilištaraca koje te vrjednote ne samo da priželjkuju, nego da ih i žive?'', upitao je Bozanić .

Kopirati
Drag cursor here to close