Mnogobrojne misije

Bosna i Hercegovina kao članica UN-a doprinosi izgradnji mira u svijetu

Vijesti / Flash | 20. 09. 2014. u 20:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) rezolucijom iz 2001. godine, kojom se 21. rujna svake godine proglašava Međunarodnim danom mira, usvojila je i prijedlog da se na isti dan obilježava Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja ''kako bi Ujedinjeni narodi, zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promoviranju ideala mira i iskazivanju posvećenosti miru pozitivnim primjerima, na sve moguće načine''.

Ujedinjeni narodi pozivaju sve narode i časne ljude da prekidom neprijateljstva, kao i da na druge načine, obilježe ovaj dan, kroz edukaciju i osvješćivanje javnosti o pitanjima od važnosti za mir.

Bosna i Hercegovina izrazila je opredjeljenje da će u skladu s mogućnostima i raspoloživim resursima, pružiti doprinos UN-u, OSCE-u, EU i NATO-u, kao vodećim kolektivnim sigurnosnim organizacijama, u njihovim nastojanjima za održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti na globalnom planu.

U međunarodnim odnosima, aktivnosti Bosne i Hercegovine zasnivaju se na principima koje su sadržane u Povelji UN-a, završnom aktu iz Helsinkija i ostalim dokumentima OSCE-a te na općeprihvaćenim principima međunarodnog prava.

''Osvrćući se dvadesetak godina unatrag svjesni smo važnosti i značenja mira u svijetu. Danas BiH kao članica Ujedinjenih naroda doprinosi izgradnji mira. Pripadnici Oružanih snaga BiH i policije aktivni su u misijama podrške miru diljem svijeta (Afganistan, Demokratska Republika Kongo, Južni Sudan, Kipar, Liberija).

Vjerujemo kako ćemo i sutra kao punopravna članica Europske unije i NATO-a davati svoj doprinos izgradnji europskog i svjetskog zajedništva, istovremeno učvršćujući mir u regiji i svijetu'', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close