Sigurnosna situacija

Bosna i Hercegovina bit će najsigurnija unutar Europske unije i NATO-a

Vijesti / Flash | 30. 11. 2015. u 14:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH razmatralo je danas sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Kako je u izjavi za novinare kazao predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, sigurnosna situacija u svijetu odražava se i na sigurnosne prilike u Bosni i Hercegovini, a "relativna pasivnost" bh. institucija doprinosi stanju nesigurnosti.

''Postoje određeni sigurnosni rizici u državi, o čemu svjedoče i nedavni teroristički napadi u Rajlovcu i Zavidovićima. Nepostojanje političkog konsenzusa među bh. političarima o tim događajima rezultira relativnom pasivnošću čelnika i pripadnika različitih sigurnosnih agencija u BiH'', kazao je Ljubić.

Po njegovim riječima, bez obzira na disperzivnost odgovornosti u okviru policijskih i sigurnosnih agencija, BiH ima kapacitete nositi se s tim problemima, ali pod uvjetom da svi najodgovorniji ljudi u tim agencijama slijede isti cilj.

''BiH će u ovom nesigurnom svijetu imati najsigurnije mjesto u okviru Europske unije i NATO-a. Što se prije postigne konsenzus o tome, lakše ćemo se nositi sa svim izazovima'', istaknuo je Ljubić.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić dodao je kako svi unutar sigurnosnog sustava BiH moraju dati svoj puni doprinos u smanjenju rizika i prijetnji s kojima se BiH suočava u posljednje vrijeme.

Glavno vijeće HNS-a razmatralo je danas i informaciju o institucijama kulture u BiH, kao i hrvatskim kulturnim institucijama u BiH.

''Smatramo kako država treba imati kulturne institucija od državnog značaja koje trebaju imati riješen status i financiranje. Međutim, to se ne može rješavati "ad hoc" odlukama različitih vlada i grantovima. Mora postojati kategorizacija tih institucija na osnovi jasnih kriterija'', kazao je Ljubić.

HNS je zadužio Odjel za kulturu i medije HNS-a da zajedno s predstavnicima HNS-a u institucijama vlasti na federalnoj i državnoj razini naprave kategorizaciju kulturnih institucija, među kojima su i institucije od vitalnog interesa za hrvatski narod u BiH, na osnovi koje će se rješavati njihova statusna pitanja i pitanja njihove održivosti.

Kopirati
Drag cursor here to close