Izvanredna situacija

Bosna: Evakuacija čitavog gradića zbog bombe sa 120 kg eksploziva

Vijesti / Flash | 21. 10. 2015. u 13:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Avionska bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena u Bosanskoj Otoci bit će uništena u nedjelju, rečeno je danas u Federalnom stožeru Civilne zaštite nakon izvanrednog zasjedanja.

Bomba teška 248 kilograma ima vrlo osjetljiv upaljač koji se ne smije naglo pomjerati niti udarati, pa je akcija neutralizacije i uništavanja pomno isplanirana. Bomba se nalazi na dubini od 90 centimetara i u blizini je nastanjenih objekata, tako da će stanovništvo biti evakuirano.

"Riječ je o blizu 10.000 stanovnika koji će biti smješteni kod rodbine, u kolektivnim centrima i hotelima u Bužimu, Bosanskoj Krupi i Bihaću. To su riješile lokalne vlasti", kazao je Fahrudin Solak direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

Bombu su otkrili radnici koji su postavljali telefonske instalacije. Iz FUCZ ističu kako je sreća što su radnici, kada su kopali, prišli s druge strane bombe na kojoj nije upaljač, te su ostali smireni i pozvali nadležne. Očekuje se da će akcija neutraliziranja i uništavanja aviobombe trajati od tri do pet sati.

Istraživanjem Federalne uprave civilne zaštite ustanovljeno je da je ova avio bomba američkog porijekla i da je bačena na Bosansku Otoku 29. svibnja 1944. godine u bombardiranju Bosanske Krupe i okoline, navodi 'Dnevni avaz'.

"Bomba sadrži 120 kilograma eksploziva. U blizini je rijeka Una koja je prirodna barijera, ali tu su i magistralna cesta M-14, željeznička pruga i most tako da radimo sve da šteta bude minimalna", rekao je Sead Vrana šef Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih naprava.

"Oružane snage BiH su od početka uključene u ovo. Gradit ćemo zaštitni zid i nesebično ćemo podijeliti svoje znanje jer samo jedna greška može koštati života. OS BiH su spremne, opremljene i obučene da odgovore ovom izazovu", rekao je poručnik Mirsad Alibegović, izvršni časnik satnije za uništavanje eksplozivnih sredstava, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close