Evakuirano stanovništvo

Bosanska Otoka: Krenula neutralizacija aviobombe iz Drugog svjetskog rata

Vijesti / Flash | 25. 10. 2015. u 08:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosanskoj Otoci jutros su evakuirani građani zbog neutralizacije i uništavanja avionske bombe iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena tijekom radova na telefonskim instalacijama 90 centimetara ispod zemlje.

Bomba je američkog porijekla i najvjerojatnije je bačena 29. svibnja 1944. godine, jer je tada bio jedini bombaški napad na željezničku prugu Bosanske Krupe, a nalazi se u neposrednoj blizini kuće četveročlane obitelji, piše N1.

Bomba teška 248 kilograma ima vrlo osjetljiv upaljač koji se ne smije naglo pomjerati niti udarati, pa je akcija neutralizacije i uništavanja pomno isplanirana. Bomba sadrži 120 kilograma eksploziva.

Od četvrtka su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) s pripadnicima Oružanih snaga BiH (OSBiH) i dobrovoljcima Civilne zaštite iz Cazina punili 53.000 vreća zaštitnog bedema oko aviobombe kako bi se izbjegla bilo kakva šteta na okolnim stambenim objektima ako bi eventualno došlo do eksplozije bombe.

U devet sati krenula je potpuna obustava drumskog i željezničkog prometa od mosta u Bosanskoj Otoci, u smjeru dva kilometra prema Novom i dva prema Krupi, te u krugu od pet kilometara potpuna zabrana zračnog prometa.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite ranije je istaknuo kako je poduzeto niz aktivnosti u vezi s uništavanjem bombe.

''Morat ćemo evakuirati kompletno naselje Bosanska Otoka. Bit će evakuirano oko 10.000 stanovnika'', naglasio je Solak.

U krugu od 500 metara do devet sati je izvršena evakuacija ljudi i stoke, dok u krugu od 1.000 metara je na snazi zabrana kretanja.

Kopirati
Drag cursor here to close